Jeśli lubisz kukurydzę, możesz uprawiać ją w swoim ogrodzie. Nie stoi ponad swoim własnym żniwem i następnymi żniwami. Jak to zrobić? Która odmiana jest odpowiednia i dlaczego?
Tylko dla zabawy. Najstarsze dowody uprawy kukurydzy pochodzą z około 5000 roku p.n.e. Jednak prawdziwe pochodzenie tej rośliny nadal pozostaje tajemnicą dla botaników. Obecnie kukurydzę uprawia się w większej liczbie stanów niż jakąkolwiek inną uprawę. Ameryka, Brazylia i Chiny należą do największych producentów. Jednak nawet w naszych warunkach można uprawiać kukurydzę.
Wybór właściwej odmiany
Podstawą udanej uprawy i bogatych zbiorów jest wybór odpowiedniej odmiany. Który wybrać? Do wyboru jest sprawdzona Agnes F1, która jest słodką wczesną odmianą dorastającą do wysokości od 160 do 180 cm, tworzącą od 1 do 2 mocnych kłosów o dużym udziale ziarna. Zbiór odbywa się 82 dni po siewie. Inną opcją jest odmiana Adika F1, która wyróżnia się żółtym ziarnem i dużą zawartością cukru. Dorasta do wysokości od 180 do 200 cm. Zbiór następuje po około 95 dniach od siewu. Afrodita F1 należy do odmian półwczesnych. Dojrzewa ok. 14 dni później niż Adika F1. Charakteryzuje się mocną łodygą i kłosem z 20 do 24 rzędami wysokich żółtych ziaren.
Wysiew nasion i pielęgnacja
Nasiona wysiewa się dopiero po zamrożeniu, gdyż w temperaturach poniżej 10°C nie kiełkują. Siew na głębokość 2,5 cm w odległości 7 cmw rzędach oddalonych od siebie o 30 cm. Gdy tylko rośliny wzejdą, należy je podzielić lub wyrównać. Podczas uprawy w ogrodzie rośliny należy wykopać. Kukurydza ma płytki system korzeniowy, dlatego w pobliżu łodyg należy ułożyć warstwę gleby, aby zwiększyć stabilność rośliny. na obszarze o normalnych opadach deszczu nie podlewać aż do kwitnienia. W okresie wysypywania ziarna konieczne jest regularne podlewanie.
Zdjęcie: Pixabay
Czas żniw
Łodygi kukurydzy zbiera się w momencie dojrzałości woskowej i mlecznej. Kiedy blizny wystające z pędów staną się brązowe, odwiń przylistki pokrywające pęd i wbij paznokciem w ziarno. Jeśli pojawi się mleczny płyn, oznacza to, że ziarno jest dojrzałe. W kukurydzy niedojrzałej zawartość ziarna jest wodnista, natomiast w przypadku przejrzałych ziaren ma konsystencję pasty ze względu na wyższą zawartość skrobi.
Zdjęcie poglądowe: Pixabay