Oliwki to dość znana uprawa, pochodząca zazwyczaj z krajów śródziemnomorskich. To właśnie w tych krajach możemy spotkać plantacje drzew oliwnych. Europejskie drzewo oliwne (Olea europaea) to drzewo, na którym rosną. Jeśli chcesz zielone, zbierasz je w momencie, gdy po ściśnięciu uwalniają kremowobiały płyn. Czarne owoce zbiera się około czterech miesięcy później, co zwykle nie jest możliwe w warunkach Republiki Czeskiej. Minął już grudzień, kiedy temperatury spadły już poniżej zera.
Jak zdobyć czarne oliwki?
Czarne oliwki można uzyskać, pozwalając im dojrzeć na drzewie. Należy ją jednak chronić przed niskimi temperaturami, dlatego najczęściej uprawiamy ją w pojemnikach lub dobrze zimujemy w kwietniku. Po zamrożeniu owoce nie są już dobre, więc można je zdobyć tylko z drzewa rosnącego w ogrzewanej szklarni. Jeśli zbierzesz owoc, gdy jest jeszcze zielony, może zmienić kolor na brązowy, jeśli pozwolisz mu dojrzeć przy odpowiednim przechowywaniu.
Źródło zdjęć: Pixabay
Jak usunąć gorycz z oliwek?
Świeże oliwki są gorzkie, ponieważ zawierają substancję zwaną oleuropeiną. Można się go pozbyć na kilka sposobów, z których najsłynniejszym jest moczenie w roztworze soli. Zmieszaj wodę i sól w proporcji 10:1. Zanurz owoce w tym roztworze tak, aby znalazły się pod powierzchnią (można je czymś obciążyć). Codziennie zmieniamy sól na nowo przygotowany roztwór, na 20 dni w przypadku oliwek zielonych, 14 dni w przypadku oliwek czarnych.
Jak przechowywać oliwki?
Gdy oliwki przestaną być gorzkie, można je odcedzić i rozłożyć do szklanek tak, aby od krawędzi pozostało około 2,5 cm wolnej przestrzeni. Można do nich dodać ząbki czosnku, papryczkę chili, płatki chili, zioła itp. Ponownie przygotuj roztwór soli we wskazanych proporcjach. Doprowadzić do wrzenia i następnie zalać nim oliwki tak, aby były zanurzone. Na wierzch wlać centymetrową warstwę oliwy z oliwek, zapobiegając przedostawaniu się powietrza. W ciemnej i chłodnej szafce oliwki mogą przetrwać około 12 miesięcy.
Jak przechowywać świeże oliwki?
Aby owoce przetrwały jak najdłużej, zaleca się przechowywanie ich w pomieszczeniu o temperaturze wahającej się od 5 do 10°C. Jeżeli temperatura była niższa przez ponad dwa tygodnie, oliwki zaczęły brązowieć i nie były dobre. Zielone owoce przechowują się znacznie lepiej niż czarne.
Źródła informacji:
https://anrcatalog.ucanr.edu/pdf/8267.pdf
https://www.abc.net.au/everyday/food/jim-masottos-picled-olives/8920778
Źródło zdjęć: Pixabay
Ogrodnictwo to moje wieloletnie hobby. Próbuję nowych rzeczy i cieszę się, że mogę się nimi z Tobą podzielić!