Czarny bez już dojrzewa. Przygotuj likier, syrop lub muffinki

Czarny bez jest dla wielu składnikiem pomijanym. A szkoda, bo są pełne przeciwutleniaczy i innych dobroczynnych substancji. Zanim zaczniesz je spożywać, powinieneś wiedzieć, że mogą być toksyczne. I to na wypadek, gdyby nie zostały poddane obróbce cieplnej. Po ugotowaniu można je bezpiecznie zjeść. U niektórych osób po kontakcie ze skórą może wystąpić wysypka, dlatego dobrze jest zbierać je i obchodzić się z nimi w rękawiczkach.

Wskazówki dotyczące zbioru i przygotowania

Czarny bez to małe owoce, dlatego zbieramy je z krzaka w całych pęczkach. Jeśli przepis tego wymaga lub jeśli chcesz ułatwić sobie ich obróbkę, dobre kulki można obrócić w domu. Dobrze sprawdza się np. widelcem lub po prostu rękami.

Czarny bez
Zdjęcie: Unsplash

Czarny bez doskonale sprawdza się jako syrop

Nie ma nic łatwiejszego niż zrobienie syropu z czarnego bzu. Można z niego przygotować pyszne drinki, posypać nim poranną owsiankę lub jogurt, a nawet dodać kilka kropel do wina musującego. Przygotowanie jest następujące:

  1. Do dużego garnka włóż kulki czarnego bzu i dodaj trochę świeżego imbiru, który pokroiłeś na możliwie najmniejsze kawałki. Wlać odrobinę wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
  2. Następnie odstawić, a gdy masa nieco ostygnie, przelać ją przez delikatną gazę. Pozwól, aby spłynęło jak najwięcej płynu (możesz też przystąpić do wykręcania.
  3. Następnie odmierz ilość płynu i dodaj taką samą ilość cukru (np. do 500 ml soku dodaj 500 g cukru).
  4. Dodaj także laskę cynamonu lub trochę mielonego cynamonu. Gotować razem przez 5 minut i na koniec rozlać do butelek.

Likier z czarnego bzu

Nawet to przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy lekko zmiażdżyć chronione kulki czarnego bzu. Na 1 kg owoców czarnego bzu zalać 2 litrami wody i gotować około godziny. Następnie odstawić i po ostygnięciu przecedzić przez delikatną gazę. Doprawić 1 kg cukru kryształu i 2 cukrami waniliowymi. Dodaj sok z jednej cytryny i 4 goździków. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. Następnie odstawić i dodać 1 litr klasycznego brązowego rumu. Przełóż do słoików i odstaw na kilka tygodni.

Czarnego bzu można także używać do muffinów

Jeśli zebrałeś niewielką ilość czarnego bzu, możesz upiec je w muffinki. Będziesz potrzebować tych składników:

  • 150 g jagód czarnego bzu,
  • 300 g mąki zwykłej,
  • 200 g zmielonych migdałów,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 250 ml mleka migdałowego,
  • 200 ml syropu klonowego,
  • 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego,
  • 80 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub jedna laska wanilii).

W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki sypkie, w drugiej wszystkie składniki płynne (pomiń czarne owoce i gorzką czekoladę). Następnie część płynną wlać do części suchej i wymieszać do połączenia się w gładkie ciasto. Dodać czarne owoce i ciemną czekoladę pokrojoną na małe kawałki. Podzielić masę na 12 foremek na muffiny i piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Za pomocą patyka sprawdź, czy są gotowe.

Źródła informacji:

https://www.magazinzahrada.cz/vyrazime-na-sber-bezinek-aneb-jak-zuzitkovat-dozravajici-bezinky/

https://www.woodlandtrust.org.uk/blog/2022/09/elderberry-recipes/

Zdjęcie: Unsplash

Ogrodnictwo to moje wieloletnie hobby. Próbuję nowych rzeczy i cieszę się, że mogę się nimi z Tobą podzielić!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *