Odkryj roślinę na swój balkon lub ogród, która zapewni Ci nie tylko radość uprawy, ale także zupełnie nowe doznania smakowe. Choć kolczaste kiwano nie ma nic wspólnego z kiwi, jak sama nazwa wskazuje, w smaku jest słodkie, przypomina trochę banana lub arbuza.
Kiwano (Cucumis metuliferus)
Kiwano jest i na pierwszy rzut oka cała roślina wygląda tak samo. Owoce o długości około 10 cm, w stanie dojrzałym są żółtopomarańczowe, pokryte wydatnymi prążkami. Po rozcięciu w środku owocu znajdziesz jasnozielony miąższ pełen drobnych nasion, który ma owocowy smak. Jednak pomimo swojego smaku, kiwano zaliczane jest do warzyw.
Natomiast w połączeniu z pomarańczami, arbuzem lub połączeniem truskawek. Owoce spożywa się obrane lub wydrążone ze skórki, w formie mieszanki.
Owoce kiwany są bardzo zdrowe, charakteryzują się dużą zawartością witamin, głównie C i A. Zawierają także potas, żelazo i magnez oraz dużo błonnika.
Kiwano najlepiej uprawiać w szklarni, ale jeśli wybierzesz stanowisko południowe, w pełnym słońcu, możesz spróbować uprawiać je także w ogrodzie. Wymaga gleby lekkiej, żyznej i umiarkowanego podlewania.