Papryka, jeśli traktujesz ją w ten sposób, staje się bardzo toksyczna: miej oko

Papryka to jedno z najczęściej spożywanych warzyw, bogate w korzystne właściwości, jednak w niektórych przypadkach może stać się silnie toksyczne. Co wziąć pod uwagę?

Ukochana i powszechnie spożywana papryka należy do warzyw (choć w rzeczywistości z botanicznego punktu widzenia są to owoce) bohaterowie naszych stołów, zwłaszcza latem. Przybywszy do Europy po odkryciu Ameryki, od razu wpisały się w tradycję kulinarną krajów europejskich. Na początek ten owoc nazywało się Capsicumdzięki kapsaicynie, substancji nadającej typowe poczucie pikanterii.

Wszechstronny i odpowiedni do przygotowania niezliczonej liczby potraw, pieprz dzieli się na różne odmiany, zarówno pod względem kształtu, jak i liczby punktów, . Wreszcie kolor, który nadaje warzywu szczególny smak. W każdym razie, w dowolnym rodzaju, pieprz Posiada wiele dobroczynnych właściwości.

Właściwości papryki, ale należy zachować ostrożność w ilościach, mogą być bardzo toksyczne

Bogaty w witaminy A, C i z grupy B, beztłuszczowy, pieprz zawiera niewiele kaloriitylko 22 gramy na każde 100 gramów produktu. Podczas gotowania należy zachować ostrożność, ponieważ może to spowodować rozproszenie jego właściwości. Idealnym rozwiązaniem byłoby spożywanie papryki surowej lub gotowanej na parze. Jednakże niezależnie od tego, jak są spożywane, nigdy nie należy przesadzać z ilością. Z jakiego powodu?

Dzieje się tak właśnie ze względu na substancję, jaką zawiera papryka kapsaicyna, która nadaje owocom pikanterii. Kapsaicyna bowiem, jeśli zostanie wchłonięta w dużych ilościach, może stać się toksyczny. Z tego powodu nie zaleca się spożywania papryki małym dzieciom, ale także osobom dorosłym, które cierpią na zespół jelita drażliwego, wrzody żołądka czy inne zaburzenia związane z układem trawiennym.

Co to jest kapsaicyna i jakie ma działanie?

Kapsaicyna jest główny korzystny składnik odżywczy zawarty w pieprzu. Jest to cząsteczka posiadająca właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe i przeciwnowotworowe. Uważa się między innymi, że może to również wpływać na zły cholesterol, obniżając jego poziom, a także sprzyjając dobrej krzepliwości, dzięki witaminie K. Co więcej, w zależności od koloru pieprzu uzyskuje się pewne korzyści.

Na przykład papryka zielona ma właściwości oczyszczające, papryka żółta jest bogata w przeciwutleniacze, papryka czerwona jest bardziej strawna. Wszystkie jednak pomagają nasycić, zmniejszając uczucie głodu i wszystkie są niskokaloryczne. Jeżeli z jednej strony spożycie papryki chroni układ sercowo-naczyniowyZ drugiej strony, jak już wspomniano, może powodować różne zaburzenia żołądka i układu trawiennego. Chodzi o skutki uboczne, na które należy zawsze zwracać uwagęszczególnie jeśli spożywasz surową paprykę.

Ponadto w rzadkich przypadkach może wystąpić alergia na pieprzwywołaną przez alergeny Cap A1 i Cap A2, które mogą powodować skurcze żołądka, uczucie ciężkości, zapalenie jelit, aż do poważniejszych objawów. Wybierając się na rynek, aby je kupić, ważne jest, aby dokładnie sprawdzić ich wygląd, oceniając przede wszystkim skórkę. Musi być lśniące i gładkie, a im bardziej zielona szypułka, tym mniej czasu minęło od zbioru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *