Sezon na truskawki dopiero się zaczyna, ale wielu z nas stopniowo szuka sposobów na przechowanie truskawek. Klasyką jest marmolada truskawkowa lub truskawki z puszki. Wielu z nas przechowuje truskawki w zamrażarce i wykorzystuje je na przykład zimą do ciasta. W przeciwnym razie możliwe jest zakonserwowanie truskawek w innej formie. Przyjrzymy się efektywnemu przechowywaniu truskawek bez zamrażania i gotowania. Przygotowanie tej alternatywy nie jest trudne. Przyjrzyjmy się więc temu znacznie bardziej szczegółowo.
Sprawdzony klasyk w konserwacji truskawek na lata
Będziesz potrzebował tylko dwóch składników. Konkretnie będzie dotyczyło:
- 5 kg truskawek,
- 5 kg cukru kryształu.
Naturalnie podstawą są wysokiej jakości, nieuszkodzone truskawki, które są gwarancją doskonałego smaku.Umieść te truskawki w dużej misce i zalej je zimną wodą. Powinny pozostać zanurzone przez około 10 minut. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą. Odcedź i usuń łodygi z truskawek.
Zdjęcie: Pixabay
Posyp truskawki cukrem
Teraz możesz posypać oczyszczone truskawki cukrem. Najpierw wylejesz go na dno miski, a następnie ponownie ułożysz truskawki i cukier. Stosunek truskawek do cukru powinien wynosić jeden do jednego. Kiedy skończysz, po prostu odstaw truskawki na 3 godziny. W tym czasie warto jednak dokładnie wymieszać całą mieszankę. Spodziewaj się, że truskawki puszczą dużo soku, który będzie stopniowo mieszał się z cukrem. W tej chwili możemy przygotować wysterylizowane i suche słoiki z pokrywkami. Układa się w nich truskawki i posypuje łyżką cukru. Następnie słoiki są zamykane.
Trwa do roku
Możesz być tego pewien. Idealnym rozwiązaniem jest przechowywanie słoików w ciemnym i chłodnym miejscu. Lodówka jest zdecydowanie optymalna. Truskawki nie stracą smaku i aromatu.
Zdjęcie poglądowe: Pixabay
Ogród to moje hobby, mam duże doświadczenie i chcę się nim dzielić.