Czy chcesz także uprawiać odporne warzywa bez stosowania chemicznych oprysków? Ważne jest, aby zacząć od samych nasion, które nie są mieszańcami, nadają się do dalszego rozmnażania i są przeznaczone do uprawy na naszym terenie. Znajdziesz je pod nazwą permaseed. Jakie są ich zalety i dlaczego warto je preferować w ogrodzie?
Jaka jest filozofia ogrodu perma?
Zanim posadzimy nasiona permakultury w ogrodzie, nie zaszkodzi dowiedzieć się więcej o tym, czym jest permakultura w ogrodzie. Jest to zrównoważona metoda uprawy, w której ludzie zabezpieczają swoje potrzeby uprawowe, jednocześnie regenerując ekosystem. Mówiąc prościej – ogród należy traktować tak, aby mógł się odnowić, zachowując jednocześnie swoją różnorodność i stabilność. Ogród permakulturowy wymaga stworzenia planu, który w pełni wykorzysta potencjał słońca, wody i cienia.
Ogród Perm vs. „zwykły” ogród
O ile w „zwykłym” ogrodzie sadzimy w prostokąty lub kwadraty, odchwaszczamy, pozostawiamy glebę odsłoniętą, stosujemy chemiczne opryski, tak w ogrodzie permakulturowym brakuje tych od dawna ustalonych praktyk. Jest tworzony z naciskiem na naturalność. Odpady spożywcze i roślinne są aktywnie kompostowane. Żywioł wody również ma ważne słowo w permaogrodzie – wykorzystuje się na przykład wodę deszczową i stawy, które przyciągają pożyteczne owady i ptaki. Na zewnątrz może się to wydawać chaotyczne, ale jest odwrotnie.
Celem jest stworzenie ogrodu w pełni zgodnego z naturą, a jego poszczególne elementy wzajemnie się wzmacniają. Silny permagarden nie wymaga motyki, oprysków przeciw chorobom i pasożytom, a nawet nadmiernego podlewania w okresach suszy.
Co to są nasiona perma i jakie są ich zalety?
Ogrodnicy od dawna zmagają się z jakością nasion odmian przemysłowych, a uzyskanie starych odmian niehybrydowych jest prawie niemożliwe. Nasiona hybrydowe nie nadają się do dalszego siewu. Jeśli na przykład zachowasz nasiona z zeszłorocznych ogórków i posadzisz je w tym roku, nie osiągną one jakości ubiegłorocznego pokolenia, ponieważ są niestabilne genetycznie.
Jeśli nie chcesz już kupować co roku nowych nasion, a jednocześnie martwić się o zachorowalność czy płodność przyszłych roślin, nasiona perma mogą być wdzięcznym rozwiązaniem. Są to nasiona nadające się do dalszego siewu. Oznacza to, że co roku zbierasz nasiona z wyhodowanych owoców, a w przyszłym roku ponownie wyhodujesz z nich rośliny i owoce tej samej jakości. Nasiona Permy nie są marynowane, pozyskiwane są z roślin bez obróbki chemicznej oraz z odmian, które bardzo dobrze radzą sobie w naszych warunkach geograficznych – czyli jakby stworzone do naturalnego ogrodu perma.
Gdzie można je kupić?
Nasiona Permy można kupić w dobrych sklepach ogrodniczych lub w Internecie za pośrednictwem e-sklepów specjalizujących się w tego typu nasionach. Będziesz miał do wyboru nasiona jednego gatunku lub możesz kupić pakiety z kilkoma odmianami. Dużą popularnością cieszą się także pakiety startowe dla początkujących, w których można znaleźć sprawdzone i wyjątkowo odporne odmiany pomidorów, papryki, ogórków, sałatek i różnorodnych ziół.
Jak pracować z nasionami permy?
Ogólnie rzecz biorąc, nasiona persimmon potrzebują dłuższego czasu do kiełkowania niż odmiany hybrydowe, dlatego sadzenie rozpoczyna się wcześniej – już w lutym. Ważna jest optymalna temperatura i nawadnianie. Na przykład temperatura w pomieszczeniu wynosząca 25–30 °C jest ważna dla kiełkowania nasion ogórka, bakłażana, melona, pomidora i papryki. Sałata, groszek, szpinak i cebula nadają się do spożycia w temperaturze 15-20°C.
Każda odmiana nasion permy powinna mieć na opakowaniu czytelną instrukcję kiełkowania i późniejsze zasady siewu do gleby. Już przy pierwszym sadzeniu prowadź zapisy w zeszycie, aby w przyszłym roku wysiewając nasiona ze zebranych owoców, dotrzymać terminów i skutecznie uniknąć błędów.