Uprawa zielonych liści jest nadal hitem zdrowej żywności, czyli jak uprawiać mikrogreeny

Zdrowe zielone pędy to taki zwiastun wiosny na talerzu. Urosną w ciągu 14 dni i dodadzą minerałów i witamin do Twojej żywności. Można je hodować podobnie jak ulubione kiełki.

Prawdopodobnie znasz uprawę kiełków z nasion. Jednak niektórym rodzajom kiełków warto pozwolić wyrosnąć do pierwszych liści. Oprócz tego, że są tak samo bogate w witaminy i minerały jak kiełki, mają pyszny smak i konsystencję, która wyniesie Twoje posiłki na nowy poziom. Zielone liście są już standardem w zdrowym żywieniu i zdecydowanie warto na nie zwrócić uwagę.

Zielone liście, zwane także mikrogreenami, najlepiej pozyskiwać np. z łatwo dostępnych nasion słonecznika, buraków, pszenicy czy grochu. Można je jednak uprawiać z niemal każdego warzywa, zioła, rośliny uprawnej i zboża. Koniecznie wypróbuj kolorowe gatunki lub rośliny o ciekawych liściach. Warto też wiedzieć, że kolorowe rośliny zawierają więcej witamin i karotenu. Z kolei uprawiając mikroliście, postaw na tańsze rodzaje nasion, bo będziesz ich potrzebować naprawdę dużo.

Co zawierają młode rośliny?

  • Młode rośliny zawierają, szczególnie po długiej zimie, mile widzianą dawkę witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dostarczają organizmowi witamin C, E i D, a także niezbędnych dla organizmu wapnia, magnezu, fosforu i żelaza.

  • Młode rośliny zawierają także dużą dawkę chlorofilu, który regeneruje i odtruwa organizm.

  • Aminokwasy zawarte w roślinach wspomagają układ odpornościowy i metabolizm.

Nasiona jakich roślin można wysiać?

Młode pędy są średnio do pięciu razy bardziej pożywne niż rośliny dojrzałe. Na początku należy postępować z nasionami analogicznie jak przy kiełkowaniu, czyli namoczyć je i pozwolić wykiełkować, ale wtedy dobrze jest umieścić nasiona w płytkiej glebie. Nie musi to być skrzynka na kwiaty, wystarczy taca, na której umieszcza się kiełki nasion i przysypuje je ziemią.

  • Rzodkiew – smak jest dość ostry, ale kiełki zawierają dużo witamin i substancji wspomagających włókna mięśniowe i wzrok

  • Burak – kiełki zachwycają kolorem, bo łodyga jest czerwona, a liście zielone, ale wspierają też układ odpornościowy, tonizują skórę i wspomagają trawienie

  • Kapusta czerwona – kiełki tej rośliny są całkowicie czerwone, doskonale nadają się do aromatyzowania i dekoracji sałatek

  • Brokuły – jego kiełki natomiast są ciemnozielone i mają ostry smak

  • Czosnek – lekko ostre i świeże pędy

  • Rukiew wodna – ma bardzo ostry smak, ale oczyszcza organizm, zwalcza anemię, pomaga przy zapaleniu oskrzeli i reumatyzmie

  • Rukola seta – wzmaga apetyt, działa również moczopędnie i działa na ogólną regenerację organizmu

  • Słoneczniki – młode rośliny mają bardzo dobry, zaskakująco orzechowy smak i zbiera się je, gdy wyrosną dwa liścienie

  • Groch siewny – zawiera dużą ilość białka roślinnego i przyspiesza przemianę materii

Jak długo będziesz czekać na zbiory

Czas wzrostu mikroliście waha się od 7 do 14 dni od siewu do zbioru, w zależności od użytej gleby, światła, temperatury i sposobu podlewania. Podczas zbioru mikroliście ścina się tuż nad ziemią i cała ich kompozycja jest jadalna, bardzo smaczna i pięknie zdobi zwłaszcza zupy, sałatki, ale także inne zdrowe potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *