Jak przechowywać ziemniaki tak długo, jak to możliwe. Przewietrz je i nie wkładaj do nich cebuli ani jabłek

Jak przechowywać ziemniaki tak długo, jak to możliwe. Przewietrz je i nie wkładaj do nich cebuli ani jabłek. Ziemniaki są bardzo popularne w kuchni czeskiej pod każdą możliwą postacią. Dlatego w spiżarni jest ich stała ilość. Aby pozostały w dobrym stanie, należy je odpowiednio przechowywać.

Myć czy nie myć

Ziemniaków z reguły nie myjemy przed przechowywaniem, stracą one swoją warstwę ochronną i szybciej zaczną się psuć.

Temperatura przechowywania

Ziemniaki nie lubią ciepła ani ekstremalnego zimna. W ciepłym środowisku różne choroby i grzyby łatwiej wysychają i rozmnażają sięrównież kiełkują wcześniej. I odwrotnie, gdy jest za zimno, skrobia w ziemniakach zamienia się w cukier, a ziemniaki stają się słodkie. Zmienia się to również ich strukturę i konsystencję po ugotowaniu. Z tego powodu ziemniaki zdecydowanie nie powinny znajdować się w lodówce. Optymalna temperatura przechowywania wynosi około 7-10°C.

Wczesne ziemniaki

Zdjęcie: Pixabay

Ciemny

Przechowuj ziemniaki w ciemnej piwnicy lub spiżarni. Jeśli nie masz ciemnego miejsca, przykryj ziemniaki. Pod wpływem światła w ziemniakach w większym stopniu tworzy się trująca solanina. Będzie to widoczne na powierzchni jako zielony kolor. Ma gorzki smak i nie znika całkowicie z ziemniaka nawet po ugotowaniu.

Powietrze

Ziemniaki potrzebują świeżego powietrza, dlatego przechowuj je w wentylowanych miejscach. Do samego przechowywania użyj pudełka z dziurkami, pudełka kartonowego lub torby papierowej. Ziemniaki, podobnie jak inne owoce i warzywa, dojrzewając wytwarzają etylen, który przyspiesza dojrzewanie. W szczelnym środowisku gromadzi się etylen i ziemniaki szybko kiełkują. Kolejnym problemem niewentylowanych pomieszczeń jest łatwe namnażanie się bakterii i grzybów.

Wilgotność

Ziemniaki zawierają około 80% wody. Aby go nie stracić i zachować świeżość, muszą przebywać w środowisku o wilgotności 85-90%. Wręcz przeciwnie, w wilgotniejszych obszarach mnożą się różne choroby, a ziemniaki gniją lub pleśnią.

Daleko od cebuli

Zwyczajowo przechowuje się ziemniaki i cebulę obok siebie, ale zdecydowanie nie jest to dobre dla ziemniaków. Cebula w większym stopniu uwalnia etylen i, jak już wiadomo, przyspiesza dojrzewanie i kiełkowanie ziemniaków.

A co z ziemniakami, które nie są już w dobrym stanie?

Pomimo wysiłku związanego z idealnym przechowywaniem, czasami niektóre ziemniaki nie są trwałe. Jeśli nie zostaną zbyt mocno uszkodzone, nadal można je uratować:

  1. Zielone ziemniaki: jeśli tuż pod skórą mają tylko pojedyncze zielone plamki, części te można przyciąć, ale jeśli są na całej długości zielone, należy je wyrzucić.
  2. Kiełkujące ziemniaki: jeśli nie mają 10cm kiełków, są jadalne, ale należy je usunąć tuż przed użyciem.
  3. Pomarszczone ziemniaki: wysuszone biedne rzeczy są trudne do obrania i mają twardą konsystencję. Namocz je w wodzie na kilka godzin lub ugotuj w skórkach. Nadaje się np. do przygotowania klusek ziemniaczanych.
  4. Słodkie ziemniaki: Jeśli wiesz, że ziemniaki leżały przez jakiś czas w zimnie, spróbuj umieścić je w ciepłym pomieszczeniu na kilka godzin lub namoczyć w letniej wodzie. Czasami słodycz częściowo zanika.
  5. Jeśli ziemniak jest zgniły, spleśniały lub ma miękką konsystencję, jest zepsuty, wyrzuć go.

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *