Warzywa na zimę: nie musisz ich kupować drogo. Wystarczy wybrać odpowiednie opcje

Podstawą naszej diety powinny być warzywa. Jednak zimą popularne odmiany owoców osiągają astronomiczne ceny. Dlatego zdrowe odżywianie może być trudniejsze. Poza tym wraz z nadejściem zimy wolimy jeść dania ciepłe niż sałatki warzywne. Niemniej jednak istnieją sposoby na dostarczenie organizmowi wystarczającej ilości składników odżywczych nawet zimą. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie szukać.

Kiełki nie tylko do warzyw

Kiełki można przygotować w ciągu kilku dni. Jest stosunkowo tani. Kiełki zawierają ogromną ilość składników odżywczych i można nimi posypywać gotowe, gotowane dania (samch kiełków nie poddajemy obróbce cieplnej). Można je przygotować z warzyw takich jak kalarepa, rzodkiewka, buraki i inne. Popularne są także kiełki roślin strączkowych, które przygotowuje się z fasoli adzuka lub mung (uważaj, kiełki niektórych rodzajów fasoli mogą być toksyczne!), soczewicy, ciecierzycy czy grochu.

  • Przygotowanie jest proste: namocz nasiona lub rośliny strączkowe w wodzie przez noc. Następnego dnia odcedzić i odstawić w ciemne miejsce. Raz dziennie płuczemy w wodzie, żeby zapobiec pleśni. Wkrótce będziesz mógł zobaczyć, jak kiełkują Twoje nasiona. Rzodkiewki są gotowe w ciągu 2–3 dni, ciecierzycy – do tygodnia.

Kiełki

Zdjęcie: Pixabay

Świeże warzywa

Można też kupić warzywa czeskiej produkcji, szczególnie te, które można długo przechowywać. Spotkasz między innymi seler, czarnuszka, burak, dynię, brukselkę, kalarepę, marchew, pasternak, por, ale także por, rzodkiew białą lub czarną, rzepę, kapustę, jabłka i gruszki. Niektóre warzywa lepiej kupować mrożone. W zależności od producenta może to być nawet lepsza opcja niż kupowanie świeżych warzyw.

Warzywa można zastąpić ziołami

Rukiew wodna, bazylia, szczypiorek, tymianek i inne świeże zioła mogą zastąpić w naszej diecie składniki odżywcze, które w przeciwnym razie pozyskiwalibyśmy ze świeżych warzyw. Zioła potrafią wzbogacić żywność nie tylko w składniki odżywcze, ale także dodać jej smaku, dzięki czemu nie musimy dodawać aż tak dużej ilości soli i doprawiać jej w inny niezdrowy sposób.

Sfermentowane warzywa

U nas szczególnie popularna jest domowa kapusta kiszona. Zaletą wszystkich warzyw fermentowanych jest to, że zawierają mnóstwo probiotyków, czyli pożywki dla zdrowych bakterii w naszych jelitach. W ten sposób możemy zapobiegać różnym chorobom. Kiszona kapusta zawiera także witaminę C. Warto włączyć go do naszego menu nawet wtedy, gdy nie mamy zapasów w domu. Jego ceny są korzystne, a korzyści zdrowotne niemal nieograniczone. Coraz więcej osób przygotowuje azjatyckie kimchi (chrupiące, marynowane i pikantne warzywa).

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *