W Czechach można także uprawiać słodkie figi. Będą smakować jak te z basenu Morza Śródziemnego

Zwykle zakochujemy się w smaku fig na wakacjach nad morzem i co roku z utęsknieniem na nie czekamy. Jednak nawet w naszych warunkach uprawa słodkich fig nie jest trudna. W cieplejszych regionach Moraw Południowych można je sadzić także w ogrodzie, a gdzie indziej można je uprawiać przynajmniej na przeszklonym balkonie, w szklarni lub jako rośliny przenośne.

drzewo figowe (Ficus carica)

Drzewo figowe rośnie jako krzew lub małe drzewo w całym basenie Morza Śródziemnego, ale pierwotnie pochodzi z południowej Hiszpanii i Półwyspu Bałkańskiego, ale także z Azji Południowo-Wschodniej.

Czy drzewo figowe jest odporne?

Choć drzewo figowe pochodzi z południowej Europy, starsze rośliny są w stanie wytrzymać mróz, mimo to należy je chronić, na przykład osłaniając je przed zimą igłami sosnowymi. Idealnym miejscem do uprawy w ogrodzie jest słoneczne miejsce na południu, w cieplejszych regionach Republiki Czeskiej. Ale bezpieczniej jest uprawiać drzewo figowe jako roślinę przenośną.

Zobacz jak wyhodować drzewo figowe na balkonie i w ogrodzie:

Jak wyhodować drzewo figowe w doniczce

Jeśli hodujesz drzewo figowe w przenośnym pojemniku, zapewnij mu coroczne zimowanie, czyli pobyt na świeżym powietrzu, od połowy maja do września do października, w zależności od pogody. Drzewo figowe uprawiaj na dobrze przepuszczalnym podłożu złożonym z kompostu, liści i piasku i co dwa lata przesadzaj je do nieco większej doniczki. Podczas przesadzania możesz nieco skrócić korzenie.

Na zimę przenieś drzewo figowe do chłodnego, spokojnego i ciemnego pomieszczenia o temperaturze około 10 °C i podlewaj je tylko oszczędnie. W ciemności, na przykład w piwnicy, liście figowca opadają, ale na wiosnę pięknie odrastają.

Jak uprawiać drzewo figowe w ogrodzie

Drzewa figowe można uprawiać na zewnątrz przez cały rok, ale tylko starsze rośliny. Uprawiaj je jako przenośne przez co najmniej pierwsze 5 lat, później możesz je sadzić w ogrodzie na obszarach południowych Moraw lub Polabí. Wybierz dla nich miejsce słoneczne, chronione przed mrozem i wiatrem. Na zimę przykryj korzenie wyższą warstwą kompostu, a łodygę i koronę owiń białą włókniną.

W okresie wegetacyjnym figowce wymagają obfitego podlewania i regularnego nawożenia mniej więcej raz w tygodniu nawozem do drobnych owoców.

Jak najbardziej lubimy figi?

Wszyscy znamy z dzieciństwa suszone figi, które sprzedawano głównie jako przysmak bożonarodzeniowy, ale… Czasami w menu supermarketu można znaleźć świeże figi, ale nie zdarza się to zbyt często.

jako pieczony przysmak lub nawet jako , zwłaszcza do mięsa drobiowego.

Świetnie smakują także z mozzarellą, słodki smak owoców wspaniale uzupełnia lekko solony ser.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *