FOTOPROCEDURA Jak kiełkować nasiona? W ten sposób łatwo wyhodujesz świeże witaminy w kuchni

Warzywa zawsze były najlepszym źródłem witamin. Zwłaszcza, gdy sam je uprawiasz. Jednak nie każdy ma ogród za domem. Ale w każdym gospodarstwie domowym jest słoik po dżemie i odpowiednie miejsce do kiełkowania. Kiełki są bogatym źródłem witamin, minerałów i składników odżywczych. Nawet bardziej niż dojrzałe owoce. Ponadto doskonale smakują i sprawiają, że nawet nudne jedzenie staje się wyjątkowe.

Nasiona kiełkujesz dość łatwo. Jeśli nie posiadasz oryginalnych pojemników do kiełkowania, doradzimy Ci jak zrobić szklankę do kiełkowania. Pokażemy procedurę kiełkowania koniczyny. W podobny sposób możesz kiełkować inne rodzaje nasion i roślin strączkowych.

Potrzebujemy

  • 1-2 łyżki koniczyny do kiełkowania
  • kielich do kiełkowania
  • mata z podwyższonymi krawędziami

Alternatywa dla kielicha do kiełkowania

Posłuży do tego również zwykły słoik po dżemie z pokrywką. Zrób w pokrywie małe, gęsto rozmieszczone otwory. Możesz jednak zaoszczędzić sobie pracy i użyć sterylnej gazy.

Procedura

Pierwszy dzień: Nasiona wsypać do idealnie czystej szklanki tak, aby zakryły dno. Zalać czystą wodą i pozostawić do namoczenia na noc.

Dzień drugi: Na szklankę nałóż pokrywkę lub gazę i zalej wodą. Opłucz nasiona czystą wodą i ponownie zalej. Tutaj zostanie pokazane praktyczne znaczenie siateczkowej czapki na misce. Na matę kładziemy kubek (w naszym przypadku dużą pokrywkę od słoika po dżemie) otworem w stronę krawędzi maty. Tylną część podkładki układamy tak, aby była lekko pochylona. W ten sposób zapewniamy wystarczającą ilość powietrza dla nasion i odprowadzenie nadmiaru wody. Podczas kiełkowania istnieje ryzyko wystąpienia pleśni, a przepuszczalny kapturek zapewni optymalne warunki. Szkło umieszczamy w jasnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Od teraz będziemy płukać nasiona przynajmniej 2 razy dziennie.

Dzień trzeci: Nasiona zaczynają ożywać, a kiełki wkraczają w świat.

Dzień czwarty: Ogród w szkle powoli rośnie i już widać zielone liście. Nadal dokładnie płuczemy nasiona.

Dzień piąty: W naszej szklance wyrosła prawdziwa dżungla. Moglibyśmy dzisiaj zjeść kiełki. Ale damy im czas na jeszcze większe kiełkowanie.

Dzień szósty: Mamy dla Was szklankę pełną chrupiących i zdrowych kiełków. Możemy zjeść je od razu lub zamknąć słoiczek i wstawić do lodówki, gdzie kiełki wytrzymają 2-3 dni.

Jak wykorzystać kiełki w kuchni?

Kiełki nasion i roślin strączkowych mają naprawdę uniwersalne zastosowanie i nie muszą wylądować jedynie w sałatce. Możesz posypać kiełkami makarony, ryby, mięso lub delektować się nimi na świeżym pieczywie z pastą.

Jak podoba Ci się nasz magazyn? Podziel się z nami swoją opinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *