Grillowanie mięsa to jedna z najpopularniejszych rozrywek każdego z nas. Czemu nie, przecież możemy cieszyć się wspaniałymi smakami, które na pewno są tego warte. Możesz jednak grillować w taki sposób, że wyrządzasz sobie krzywdę, zamiast tworzyć kulinarne doznania składające się ze wszystkiego, na co masz ochotę i co przyniesie korzyści Twojemu organizmowi. Zarówno niezdrowe tłuszcze, jak i duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych czy duża ilość soli mogą być raczej wyniszczające dla organizmu. Wybór odpowiedniego mięsa to zarówno alfa, jak i omega.
Wysokiej jakości mięso jako absolutna podstawa
Zgadza się, grillowanie logicznie opiera się przede wszystkim na mięsie. Jej wybór musi być jak najbardziej precyzyjny. Zdecydowanie dobrym pomysłem jest wybranie steku z kurczaka, jeśli jednak wolisz wieprzowinę, zamiast karkówki wybierz polędwicę. Lalka nie musi być sucha, jeśli nie pozwolisz jej wyschnąć na grillu. W przypadku kurczaka optymalnie jest wybrać steki z piersi. Zawierają one około trzy razy mniej tłuszczu niż grillowane udo ze skórą. Można grillować Świetnie
Grillowany kurczak na tymianku: Fot. Radek Štěpán
Czy wolisz kiełbaski z grilla? Sprawdź ich skład
Grillowane soczyste kiełbaski to także przysmak. Kupując je, na pewno nie kieruj się tylko ceną samego produktu. Zwróć szczególną uwagę na zawartość mięsa, tłuszczu i soli. Zawartość mięsa w kiełbasach jakościowych powinna przekraczać 80%. Jeśli chodzi o sól, tutaj liczba ta powinna wynosić maksymalnie 2,5%. Logicznie rzecz biorąc, kiełbasy drobiowe zawierają również mniej tłuszczu.
Ryba jako idealne rozwiązanie
Mięso rybne doskonale nadaje się do grillowania. „Najlepszym mięsem do zdrowego grillowania są ryby, które zawierają tłuszcze bardzo zdrowe dla serca. Ryby morskie, takie jak tuńczyk, makrela, łosoś czy sardynki, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy), które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 (np. kwas linolowy) zawarte są z kolei w olejach roślinnych. Ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać tych wielonienasyconych kwasów, konieczne jest spożywanie ich w zrównoważonych proporcjach poprzez żywność. mówi prof. lekarz medycyny Michal Vrablík, gwarant projektu Serce w Głowie.
Szaszłyki jako świetny wybór
Na szaszłyki można nakładać różne warzywa. Odpowiednie są na przykład cebula, cukinia, grzyby lub papryka.Logicznie rzecz biorąc, na szaszłyku zmieści się nieco mniej mięsa, a grillowanie będzie zdrowsze. Nie wpływa to w żaden sposób na smak.
Szaszłyki Z Warzywami: Zdjęcie autorstwa Pixabay
Nie dodawaj dodatkowego oleju i obserwuj ilość jedzenia
Dokładnie. Ponadto olej nie jest konieczny podczas grillowania mięsa. Mięso grilluje się samo. Taka lalka wieprzowa z solą i pieprzem jest idealna. Najlepiej byłoby również zwracać uwagę na ilość spożywanego mięsa. Optymalnie jest jeść najpierw mniej zdrowe, a potem już tylko sałatki. Grillowana kukurydza jest również doskonała.
Źródła informacji: Autor, srdcevhlave.cz,
Grillowanie polędwiczki wieprzowej: zdjęcie poglądowe Radka Štěpána
Ogród to moje hobby, mam duże doświadczenie i chcę się nim dzielić.