Zbiory w ogrodzie to wyimaginowana wisienka na torcie dla każdego ogrodnika. Do tego właśnie prowadzą nasze kilkumiesięczne wysiłki. Jeśli chcemy czerpać korzyści z warzyw i owoców, ważne jest, aby nie przegapić terminu zbiorów. Podczas gdy niektóre rośliny dojrzewają w sposób ciągły, inne są podatne na pierwsze niespodziewane przymrozki. Nie czekajmy z ich odbiorem i zawczasu pomyślmy o ich bezpiecznym przechowywaniu.
Nagroda wiosenna
Pierwsze wiosenne warzywa przynoszą zastrzyk energii, witaminy i świeżość. Jeśli mamy już wyhodowane sadzonki sałaty, w maju mamy dosłownie na wyciągnięcie ręki ładne, okrągłe główki. Tuż za nimi plasują się rzodkiewki, szczypiorek, młoda cebula i dziki czosnek, a tuż za nimi plasuje się młody groszek. W naszym klimacie wczesne odmiany wiśni zaczynają dojrzewać od drugiej połowy maja. W czerwcu będziemy cieszyć się jeszcze bardziej – bo dojrzewają truskawki, agrest, porzeczki, do sałatek dodaje się też szpinak.
Kiedy wykopać ziemniaki z ziemi?
Od początku lata do jesieni jest okres odpowiedni do wykopywania ziemniaków z ziemi i ich przechowywania. Dlaczego ten przedział jest tak szeroki? Zależy to od odmiany ziemniaków, podlewania, warunków w jakich rosną, a także od ich ogólnej kondycji. Wyraźnym sygnałem dla hodowców jest „wylęganie się” i zamieranie turzyc zielonych. Jeśli część nadziemna wyschnie, ziemniaki nie będą już rosły w glebie. W ciągu dwóch tygodni powinny wyjść z ziemi. Ulewne deszcze i wysoka wilgotność gleby mogą wywołać proces gnicia. Dlatego przed umieszczeniem wykopanych bulw w piwnicy należy je pozostawić do wyschnięcia w suchym, dobrze wentylowanym miejscu. Planowanie tych i innych prac w ogrodzie może nam ułatwić np.
Regularnie do ogórków i cukinii
Jeśli w ogrodzie rosną ogórki kiszone, zbieramy je regularnie – mniej więcej co 2-3 dni i jednocześnie od razu przetwarzamy, np. konserwując. Im częstsze zbiory, tym więcej się pojawią. Zaleca się cięcie ogórków sałatkowych nożyczkami. Mają bardziej delikatne pędy, które mogą zostać poważnie uszkodzone przez ciągnięcie.
Ta sama zasada płodności dotyczy cukinii i dyni. Do najsmaczniejszych należą młode cukinie o długości około 25 cm. Powtarzając zbiory, wspomagamy płodność rośliny. Jeśli na pędach pozostaną zbyt duże owoce, roślina ulegnie wyczerpaniu i przedwcześnie przestanie wytwarzać nowe kwiaty. Jednocześnie możemy zebrać pierwszą cukinię 50-60 dni po kiełkowaniu.
Może zainteresuje Cię:
Pomidory z łodygą, do papryki nożyczkami
Uprawa pomidorów i papryki to dla ogrodnika odrobina nauki. Zaczyna się od małych nasionek na parapecie, a kończy na ogromnej roślinie, która jednak wymaga dużej uwagi. Od obfitego podlewania, poprzez demontaż zaworów i owinięcie, aż po przywiązanie do stabilnego wspornika. Pozornie silnym roślinom paradoksalnie zagrażają jednak obficie rzucane owoce.
Dlatego regularnie zbieramy pomidory i paprykę, nawet jeśli jest ich więcej, niż jesteśmy w stanie skonsumować. Jeśli chcemy zachować świeżość pomidorów, usuwamy je również wraz z łodygą. Paprykę lepiej pokroić nożyczkami. Zapobiegnie to odłamywaniu się części rośliny, która mogłaby wyschnąć przez ranę. Są to rośliny owocujące od lata do późnej jesieni.
Zbiór i przechowywanie warzyw korzeniowych
Dojrzałość warzyw korzeniowych można rozpoznać także po więdnięciu warzyw korzeniowych. Najczęściej wychodzi z ziemi we wrześniu, aby nie zagrażały jej naturalne przymrozki. Do marchwi i pietruszki dodaje się pasternak, buraki i seler. Poczekamy na dzień, w którym gleba przynajmniej częściowo przeschnie. Kopanie czy przerzucanie grud błota to praca w godzinach nadliczbowych, dzięki której zyskujemy mięśnie. Wykopanych warzyw nie myjemy, wystarczy, że zostaną swobodnie wysuszone na słońcu, a nadmiar ziemi zostanie usunięty ręcznie. Odrywamy nadmiar liści i pozostawiamy do wyschnięcia na dzień lub dwa, a następnie przechowujemy je w piwnicy.
Ryzykowny mróz
Prawie każda uprawa zawierająca wysoki procent wody traci swoje właściwości w kontakcie z mrozem. Mówimy głównie o ogórkach, cukinii, dyniach i bakłażanach. Kwietniki nie powinny już mieć cebuli i czosnku, które zbiera się latem. Zanim temperatura spadnie poniżej zera, zbierzemy także ostatnie pomidory i paprykę, mimo że są jeszcze niedojrzałe. Konsystencja miąższu pieprzu w niskich temperaturach zamienia się w błoto. W temperaturze pokojowej nawet zielony pomidor zarumieni się i może być zaskakująco słodki.