Czy znasz chińskie daty? Z łatwością można je znaleźć na naszym targu suszonych owoców, ale jeśli masz wystarczające doświadczenie w ogrodnictwie i mieszkasz w cieplejszych obszarach południowych Moraw lub Polabí, możesz spróbować samodzielnie je wyhodować. Reszta z nas musi znosić trojeść mleczną jedynie jako roślinę przenośną, na której słodkie owoce prawdopodobnie nie będą miały czasu dojrzeć. Ale możemy spróbować!
Cicimka należy do egzotycznych drzew lub krzewów, rozpowszechnionych w Ameryce i Azji, kilka gatunków należy także do Afryki. W Europie rośnie tylko jedna roślina doniczkowa, rozchodnik dwukolcowy, ale rozchodnik chiński uprawia się tu również jako drzewo owocowe.
Jujuba chińska (Ziziphus jujuba)
Chociaż niewiele osób tutaj zna owoce chińskiej daty, należą one do najczęściej uprawianych owoców w Chinach. Jednak na naszym rynku można je znaleźć także w postaci suszonych owoców i zdecydowanie warto ich spróbować, bo są bardzo dobre. Owoce cicimki wielkości około 3-4 cm dojrzewają zwykle od końca września do października, a po dojrzewaniu ich skórka zmienia kolor z zielonego na brązowy. Wewnątrz owocu znajduje się kremowo-biały miąższ o słodko-kwaśnym smaku i jeden duży pestka. Dojrzałe owoce można wykorzystać na dżemy i kompoty, owoce marynuje się w occie i soli lub spożywa się na świeżo. Jednak najsłynniejszy i być może najsmaczniejszy.
Zdrowe owoce ciecierzycy
Owoce Cicimki charakteryzują się dużą zawartością cukru, żelaza, jodu i kobaltu, a świeże zawierają także witaminę C. W ludowej medycynie Wasickiej stosowane są nawet przy zaburzeniach trawienia, nadciśnieniu czy w celu odtruwania organizmu.
Liście jako substytut morwy
Liście są używane jako karma dla zwierząt domowych w Azji, a nawet mogą być stosowane jako substytut liści morwy białej w przypadku zachowania jedwabników.
Cicimek jako cierniste drzewo lub krzew
Kolcolist chiński w swojej ojczyźnie dorasta do wysokości około 5-8 m. Rośnie głównie w postaci drzewa, czasem nawet krzewu. Ma brązową korę i początkowo proste gałęzie, później sękate i nieuporządkowane. Gałęzie rosną na dwa sposoby. Jeden pospolity i drugi, zwany pędem letnim, wyrasta zawsze wraz z liśćmi wiosną i ponownie opada jesienią. Właściwie są to szczudła, które mają kształt efektownych krótkich gałązek, a raczej cierni.
Jak uprawiać cicimek w swoich warunkach
. W swojej ojczyźnie uprawia się go na kamienistych terenach z bogatą, dobrze przepuszczalną glebą. Wymaga jednak dużo słońca. Nie przeszkadza mu też brak wilgoci, choć jest ona potrzebna do prawidłowego rozwoju owoców.
Cicimek jest jednak bardzo wrażliwy na rozlanie, szczególnie jeśli jest używany w naszym kraju. Powszechnie uprawiane gatunki są mrozoodporne do -20°C, ale niektóre odmiany do -27°C.
Nie myl Cicipus jujube ze sjojobą!
Łacińska nazwa Cicipus jujuba kusi, by pomylić ją z zupełnie inną rośliną – sjojobą. Na pierwszy rzut oka nawet ich owoce są podobne, ale to zupełnie inny gatunek drzewa.
Jojoba (Simmondsia chinensis) to wiecznie zielony krzew, którego nasiona są tłoczone.