Roślina miesiąca: Monstera jest elegancka i egzotyczna, a jej kwiaty są nawet jadalne!

Mebel, kolorowe ściany czy tradycyjny dodatek nie muszą być elementem wyróżniającym się w domu. Postaw na naturę i jej niesamowite dzieła. Monstera jest jedną z nich.

Pochodzenie rośliny

Na pierwszy rzut oka widać, że monstera nie pochodzi z naszego regionu. Należy do rodziny Aronaceae, a jej pochodzenie można odnaleźć w tropikalnych lasach deszczowych Meksyku czy zachodnich Indii. Znanych jest ponad 50 gatunków tej rośliny. Najbardziej znanym gatunkiem uprawianym w gospodarstwach domowych jest Monstera wielka lub cudowna, po łacinie Monstera deliciosa, a także Monstera adansonii.

Wygląd, który Cię oczaruje i kwiat, który można zjeść

Przy odpowiedniej uprawie Monstera może urosnąć do gigantycznych rozmiarów. Czasami jego wysokość wynosi 3 lub 5 metrów. Pomyśl o tym w momencie zakupu rośliny. Nie kwitnie i nie musi. Jeśli jednak uda Ci się „sprawić”, że zakwitnie, możesz spokojnie jeść jej owoce. Mówi się, że smakują jak ananas.

Charakterystyczne zielone liście monstery na grubych łodygach tworzą idealny obraz. Błyszczące liście nie są całe, ale nieszczelne, przewiewne i majestatyczne. Mają piękny kształt serca. To tylko potęguje wrażenie, jakie wywołuje ta roślina. W końcu nie bez powodu nazywa się ją królową roślin domowych.

Odsetki: Czy wiesz, że w języku angielskim roślina ta nazywa się również Zakład Sera Szwajcarskiego? W tłumaczeniu oznacza nieszczelny ser. Otrzymała tę nazwę ze względu na unikalne liście.

Każdy może się tym zająć

Ludzie kupują Monsterę nie tylko ze względu na doskonały wygląd, ale także ze względu na łatwość pielęgnacji. Nadaje się również dla początkujących hodowców, którzy czasami zapominają o swoich roślinach. Kluczem jest wybór odpowiedniego miejsca, które otrzyma wystarczającą ilość rozproszonego światła. Z drugiej strony poradzi sobie również z cieniem, jednak znacznie spowolni jej wzrost. W miesiącach letnich roślina wymaga dokładniejszego podlewania. Można sobie z tym jednak poradzić również za pomocą ampułek samonawadniających.

Od czasu do czasu nie zapomnij spryskać rośliny i przetrzeć jej liście wilgotną szmatką. Jeśli wydaje Ci się, że roślina zaczyna się tłoczyć w doniczce, to najwyższy czas ją przesadzić. Należy to wdrażać mniej więcej co roku, maksymalnie dwa razy w roku. Idealny czas to wiosna.

Wskazówka ogrodnika: Jeśli liście rośliny zaczną żółknąć, oznacza to, że ją podlałeś. Następnie pozwól glebie dokładnie wyschnąć.

Rozmnażaj ją!

Cena tej rośliny jest dość wysoka, zwłaszcza jeśli chodzi o jej różnorodną wersję. Można go także odtworzyć samodzielnie w domu. Wszystko, co musisz zrobić, to wiosną lub latem przyciąć górne pędy, które mają 2–3 liście i jeden korzeń powietrzny. Umieść sadzonkę w szklance wody, którą regularnie zmieniasz. Po ukorzenieniu roślina jest gotowa do przesadzenia do gruntu. Powinno być przepuszczalne, idealne będzie połączenie torfu i odrobiny kompostu.


Jak podoba Ci się nasz magazyn? Podziel się z nami swoją opinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *