Wszystko, co musisz wiedzieć o udanej uprawie grochu. Rośnie w ogrodzie i na balkonie

Soczysty groszek to jedno z naszych najpopularniejszych wiosennych warzyw. Możemy uprawiać groszek słodki lub groszek słodki. Groszek jest stosunkowo mało wymagający, rośnie nie tylko na kwietniku w ogrodzie, ale także na balkonie w doniczce. Jak prawidłowo uprawiać groszek i co zrobić z plonami w kuchni?

W naszych ogrodach i balkonach zwykle uprawiamy szpik kostny i cukier. Czym się od siebie różnią?

  • Szpik ma jędrną skórkę i duże, soczyste ziarna, które są zbierane ze strąków grochu w stanie niedojrzałym i zwykle zjadane natychmiast.

  • Groch cukrowy ma strąki pozbawione wewnętrznej twardej skórki (tzw. pergaminu), jest wyraźnie słodki, mięsisty i kruchy. Mają wyższą zawartość cukru, niedojrzałe i kruche płaskie strąki spożywa się w całości.

Jaka jest różnica między groszkiem a groszkiem

Różnica między grochem a groszkiem polega na dojrzałości. Zielony, niedojrzały nazywa się groszkiem i jest używany jako soczyste warzywo. Później groszek dojrzewa, a suszony groszek nazywa się groszkiem. Jest to jednak najbardziej pożywne świeże, a dalsze przetwarzanie zmniejsza zawartość składników odżywczych.

Efekty zielonego groszku

Świeży zielony groszek zawiera witaminy C, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy, prowitaminę A, dużo minerałów, magnezu i potasu, a także wapń, fosfor, żelazo, miedź i molibden. Zawiera także niezwykle wysoką zawartość białka w królestwie roślin, którym wegetarianie mogą częściowo zastąpić spożycie mięsa.

Groszek wspomaga pracę trzustki, nieznacznie obniża ciśnienie krwi i cholesterol, poprawia stan nerek i nie powinno go zabraknąć w diecie osób cierpiących na jakąkolwiek chorobę serca. Najcenniejsze są świeże, następnie mrożone i na końcu konserwowe.

20 wskazówek i wskazówek, jak skutecznie uprawiać groszek

  1. Szpik kostny i groszek cukrowy wysiewamy najczęściej od końca marca do końca wiosny na kwietniku lub w pojemnikach.

  2. Groch wysiewany ma stosunkowo niskie wymagania temperaturowe, kiełkuje już w temperaturze 1°C, rośnie od 4°C i nie ulega spaleniu nawet przez wiosenne przymrozki. Optymalna temperatura wynosi od 14 do 18°C.

  3. W temperaturach powyżej 30°C nie dochodzi do zapylenia, groch nie zawiązuje strąków, nie dojrzewa przedwcześnie i nie wysycha.

  4. Groch wysiewany nie jest zbyt wymagający w stosunku do gleby, dobrze rośnie na nienawożonej, lekkiej glebie gliniastej.

  5. Ostrożnie wykopujemy pole pod siew grochu i za pomocą łopaty lub motyki robimy rząd o głębokości 5-7 cm.

  6. Rozstawa rzędów waha się od 15 do 40 cm, w zależności od wybranej odmiany

  7. Groch wysiewa się w rzędzie z pojedynczymi ziarnami w odległości 4–6 cm (odmiany leżące) lub w gniazdach po 3–4 nasiona, odległość powinna wynosić 10–15 cm (odmiany pielęgnacyjne). Zużycie nasion wynosi 200-250 g na 10 m².

  8. W walce z chorobami wirusowymi i grzybiczymi najlepiej przed wysiewem namoczyć nasiona w rumianku lub marynacie czosnkowej: 2 łyżeczki suszonych kwiatów lub 2 ząbki czosnku zalać 200 ml wrzącej wody, pozostawić do zaparzenia na około pół godziny, odcedzić i ostudzić. Namocz nasiona w zalewie przez 6 do 8 godzin, najlepiej przez noc. Pozwól nasionom wyschnąć i zasiej je.
  9. Wysiane nasiona grochu musimy jak najdokładniej przykryć ziemią. Jeśli się garbimy, ptaki z większego obszaru od razu dowiedzą się, że przygotowano dla nich pożywienie i będą dziobać nasiona.

  10. Groch potrzebuje wsparcia, aby rosnąć. Na świeżo obsianym terenie lub jeszcze przed siewem warto rozciągnąć np. siatkę króliczą lub siatkę, można też zastosować gałązki, patyki, patyki czy sznurki.
  11. Gdy tylko groszek wykiełkuje, poprowadź go do podpory, co poprawi jakość owoców i bogactwo zbiorów. Jeśli to możliwe, wysiewaj groszek obok płotu, po którym będzie mógł się wspinać.

  12. Gram świetnie rozwija się w społeczeństwie I .

  13. Ochronimy groszek przed szkodnikami, jeśli będziemy uprawiać a

  14. Wręcz przeciwnie, grochu nie należy sadzić w grządce z groszkiem, ponieważ mają one takie same wymagania glebowe i są atakowane przez te same szkodniki i choroby.

  15. Nie służy mu także towarzystwo cebuli, czosnku, ziemniaków i pomidorów.

  16. Potrzebny jest groszek zasiany od siewu do zbioru od 56 do 80 dni. Możemy wysiewać ją stopniowo aż do końca wiosny, na zbiór jesienny wczesne odmiany wysiewa się od połowy lipca.

  17. Groch zielony zbieramy od około połowy czerwca do połowy lipca, w zależności od wczesności wysianych odmian.

  18. Aby wydłużyć zbiory nawet o miesiąc, wysiewamy jednorazowo kilka odmian o różnych okresach wegetacji tj. bardzo wczesną z wczesną, średniopóźną i późną.
  19. Jeśli mamy tylko jedną odmianę, zastosujemy siew stopniowy po 1-3 tygodniach.
  20. Regularnie odchwaszczamy grządkę grochu i lekko spulchniamy glebę, podlewamy przy suchej pogodzie.

Co robimy źle, gdy nasz groszek więdnie?

Nasiona nie wykiełkują

Groszek to popularna przysmak dla ptaków. Dlatego umieszcza się je na głębokości co najmniej 5 cm i muszą być dobrze przykryte ziemią. Wysiew możemy przykryć włókniną, którą usuwamy w miarę wzrostu roślin. Ale nie ma powodu do paniki, zasiejemy nasiona ponownie, tym razem poprawnie.

Na naszym groszku mamy mszyce

Szkodniki grochu lubią atakować mszyce, eliminujemy je opryskując rabarbarem lub piołunem. Posiekaj około 150 g świeżo zebranych ziół i zalej je 250 ml wrzącej wody. Pozostawić do zaparzenia na około 4 godziny lub do momentu ostygnięcia naparu. Następnie przecedzić do opryskiwacza. Opryski zapobiegawcze należy wykonywać już w przypadku pojawienia się większej liczby osobników, ponieważ mszyce nie tylko bezpośrednio szkodzą, ale także przenoszą choroby wirusowe.

Groch więdnie

Naturalna obrona przed chorobami korzeni (fusarium) przyczyną więdnięcia grochu jest płodozmian, a konkretnie oznacza to, że groszek (lub fasolę) możemy wysiewać w to samo miejsce najwcześniej po 3 latach, a jeszcze lepiej po 4-5 latach.

Groszek w kuchni

niewątpliwie najlepiej smakuje na świeżo, ale jest też doskonale ugotowany i stanowi dodatek do wielu dań.

  • Ze szpiku przygotowuje się groszek, risotto, sałatki, owsiankę lub mięso.

  • Całe strąki groszku cukrowego świetnie nadają się do gotowania na ciepło, można je smażyć na maśle, duszić, gotować, piec i tak dalej. Nadaje się do produkcji kasz i kremów, w sałatkach i mieszankach warzywnych lub jako dodatek do mięs. Można je również marynować jak ogórki.

  • W niektórych miejscach groszek sieje się tzw. na liście jako ziele w doniczce. Może warto spróbować liści grochu.

Polecane odmiany grochu szpikowego

  • Groch bardzo wcześnie wysiany Oskar: Jest to odmiana o strąkach o długości około 10 cm, w której znajdziemy od 10 do 12 dużych, soczystych ziaren. Wzrost osiąga wysokość od 60 do 80 cm, rośliny są mocne, bogato ulistnione, o jasnozielonych liściach. Nadaje się do uprawy w zupełnie innych warunkach klimatycznych.
  • Alderman późna odmiana groszku szpikowego: Odmiana przeznaczona głównie do uprawy w podporach, osiąga wysokość 140-160 cm, tworzy strąki wielkości 10-12 cm z 9-10 średniozielonymi ziarnami. Odmiana ta może być również uprawiana bez podpór, gdy rośliny swobodnie leżą.
  • Nietradycyjna odmiana grochu Désirée: Groszek z niebiesko-fioletowymi strąkami. Nasiona są zielone, średniej wielkości, słodkie. Wysiewa się od marca do maja w klipsie o wymiarach 20 x 5 cm.

Polecane odmiany grochu cukrowego

  • Średnio wczesny groszek cukrowy ambrozja: Jest to klasyczna odmiana o białych kwiatach i płaskich, delikatnych strąkach, które należy spożywać w całości, nadające się do gotowania i marynowania.
  • Słodki Salome średniopóźny groszek cukrowy: Odmiana ta dorasta do wysokości 150-200 cm, całe duże, płaskie strąki o długości 10-12 cm i szerokości 3-3,5 cm z niedojrzałymi nasionami spożywane są na surowo lub gotowane jako dodatek. Najbardziej odpowiednim wsparciem jest siatka.
  • Wczesna odmiana groszku cukrowego o fioletowych kwiatach Carouba: Odmiana ma duże, jasnozielone strąki. Odmiana nadaje się do spożycia w całych strąkach, marynowania i gotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *