Zasiałeś seler i nie możesz się doczekać zbiorów? Co jednak zrobić, aby nie dać się zaskoczyć maleńkim żarówkom? Jak dbać o roślinę? Czego potrzebuje oprócz składników odżywczych, słońca i wody?
Okop i usuń chwasty
Kwietnik należy regularnie czyścić z chwastów, które zajmują miejsce i pobierają z rośliny składniki odżywcze i wodę. Trzeba być konsekwentnym i uczciwie usuwać chwasty i korzenie, aby szybko nie wyrosły, a zaoszczędzisz sobie mnóstwo pracy. Latem warto 1-2 razy przekopać seler i przekopać trochę ziemi wokół rośliny, aby stworzyć wgłębienie lub coś w rodzaju miski, w której łatwiej będzie zatrzymać wodę, dzięki czemu cebulki będą lepiej rosły i staną się bardziej okrągłe.
Niezbędne podlewanie i dostarczanie składników odżywczych
Seler wymaga podlewania i składników odżywczych. Szczególnie pomyśl o tym w miesiącach letnich. W lipcu i sierpniu gleba powinna być wilgotna, ale nie podmokła. Po podlaniu na grządkach nie mogą tworzyć się kałuże. Podlewaj wcześnie rano lub wieczorem wodą stojącą lub deszczową. W okresie wegetacyjnym konieczne jest nawożenie azotem lub nawozem wieloskładnikowym. Istnieje możliwość zakupu nawozu przeznaczonego do warzyw korzeniowych.
Wyrywanie liści
Podczas regularnej pielęgnacji w ramach odchwaszczania i odchwaszczania konieczne jest również ostrożne odrywanie starszych liści, zwłaszcza tych, które rosną wzdłuż krawędzi. Cebulki wkrótce się zagoją i ponownie urosną. Usuwanie liści można powtarzać 2 lub 3 razy w sezonie. Wszystko jednak z umiarem. Na roślinie musi pozostać wystarczająca powierzchnia liści. Zawsze zostawiaj środkowe liście. Nie wyrzucaj podartych liści, z łatwością możesz je wykorzystać w kuchni do zupyspready itp.
Zdjęcie: Pixabay
Ochrona przed chorobami
Jeśli seler nie ma wystarczającej ilości składników odżywczych, jest bardziej podatny na różne choroby. Brak potasu objawia się żółknięciem i stopniowym suszeniem liści. Niedobór boru powoduje gnicie serca. Seler może również cierpieć na plamistość liści. Pomoże w tym specjalny spray, który można kupić w sklepie ogrodniczym. Prawdą jest jednak, że kolejne sadzonki selera nie powinny pojawiać się na grządce, na której rósł zakażony seler, najwcześniej po 4 latach. Wręcz przeciwnie, można tu uprawiać inne warzywa.
Zdjęcie poglądowe: Pixabay