Mąka orzechowa to w zasadzie zmielone orzechy. Może to być mąka z migdałów, orzechów włoskich, nerkowców, orzechów laskowych itp. Krótko mówiąc, możesz zmielić dowolne orzechy, które masz pod ręką i otrzymać mąkę bezglutenową. Przepisy często wymagają mniejszej ilości mąki orzechowej, ponieważ jest gęstsza. Gdybyśmy zastąpili ją mąką pszenną w proporcji 1:1, otrzymalibyśmy ciasto zbyt suche i kruche. Możemy jednak zmniejszyć ilość cukru, ponieważ orzechy (zwłaszcza orzechy nerkowca i migdały) pozwolą nam uzyskać słodki smak.
Mąka z niełuskanych orzechów
Niektóre orzechy, takie jak migdały lub orzechy laskowe, można obrać. W związku z tym możemy zadać sobie pytanie, czy należy je obrać przed zmieleniem. To zależy od tego, jak chcesz użyć mąki. Jeśli potrzebujesz bardzo drobnej mąki (na przykład do makaroników), warto wcześniej obrać migdały. Jeśli chcesz zaoszczędzić pracę, możesz kupić już łuskane orzechy. Mimo to jest to tańsze niż kupowanie zwykłej mąki orzechowej.
Zdjęcie: Pexels
Produkcja mąki orzechowej
Nie jest to trudne, jeśli dysponujesz wysokoobrotowym blenderem (można też użyć miksera kuchennego, ale efekt nie będzie tak dobry). Po prostu weź orzechy i zmiel je na mąkę. Uważaj: jeśli będziesz miksować zbyt długo, zamiast luźnej konsystencji otrzymasz lepką mieszankę, która będzie bardziej przypominać masło orzechowe. Zwykle wystarczy 10 do 15 sekund mieszania. Przechowuj mąkę w hermetycznym pojemniku w lodówce. Tutaj wytrzymają kilka miesięcy.
Triki w robieniu mąki
- Niezależnie od tego, czy są one łuskane, czy nie, spróbuj krótko uprażyć orzechy na suchej patelni przed ich zmieleniem. Celem jest, aby orzechy były różowe, a nie brązowe lub nawet czarne. Mieszać dopiero po ostygnięciu orzechów.
- Przed zmiksowaniem orzechy można umyć wkładając je do gorącej wody. Odstawiamy na chwilę, następnie mieszamy i odcedzamy. Dalszą obróbkę przeprowadzaj dopiero po całkowitym wysuszeniu orzechów.
- Jednorazowo miksuj tylko około pół szklanki orzechów.
- Możesz użyć sita, aby uzyskać najlepszą mąkę orzechową. Możesz ponownie wymieszać duże kawałki.
- Jeśli mąka ma gorzki smak, oznacza to, że jest zepsuta. W lodówce wytrzyma około 6 miesięcy.
- Można go także przechowywać w zamrażarce.
Zdjęcie: Pexels