Pomidory to jedne z najpopularniejszych i najpowszechniej uprawianych warzyw. Zaletą jest uprawa nie tylko w ogrodzie, ale także na balkonie i tarasie. Co należy zrobić w lipcu, aby cieszyć się bogatymi zbiorami? Powiemy Ci, co jest niezbędne, a o czym na pewno nie należy zapominać.
Lipcowa pielęgnacja pomidorów
W lipcu konieczne jest podlewanie, nawożenie, uszczypywanie, uszczypywanie i zapewnienie ochrony przed szkodnikami i chorobami. Pomidory są początkowo obficie podlewane, aby zapewnić dobre przywiązanie i wzrost sadzonek. Po przyspieszeniu podlewamy je mniej, aż do zawiązania pierwszych owoców. Wymusi to intensywne kwitnienie pierwszych nagietków. W momencie powstawania owoców ponownie potrzebne jest obfite podlewanie, ale rzadziej. Chodzi o to, aby pomiędzy poszczególnymi przerwami gleba musiała dostatecznie przeschnąć. Odżywianie jest konieczne. Dlatego nawoż pomidory regularnie, najlepiej raz w tygodniu.
Pokrój pomidory w słupki
W przypadku pomidorów kijowych najważniejsze są cięcie i pielęgnacja. Zwiąż tylko główny pień i regularnie usuwaj wszystkie boczne gałęzie. Tylko odmiany wiśni i daktyli o rzadkich liściach, takie jak Bibi, Mini, Valdo, Jahodo, można bez obaw uprawiać na dwóch pędach. Zapewni to większe pierwsze zbiory, ale skróci okres owocowania.
Opieka nad pomidorami w szklarni
Jeśli uprawiasz pomidory w szklarni, pamiętaj, że pomyślne zapylenie i wysiew następuje tylko wtedy, gdy kwiaty wibrują, co osiąga się dzięki wentylacji. Pomidorom nie przeszkadza przeciąg. Alternatywnie możesz zachęcić do zapylania, lekko potrząsając roślinami po południu po słonecznym dniu.
Zdjęcie: Pixabay
Zapobieganie chorobom i szkodnikom
Podczas uprawy pomidorów co roku możesz spotkać się z chorobami i szkodnikami. Najlepszym rozwiązaniem jest profilaktyka. Jest to w zasadzie podstawa udanej uprawy i bogatych zbiorów. Dobrze jest zastosować kurację w lipcu. Można kupić zarówno preparaty, jak i domowe, skuteczne spraye z powszechnie dostępnych składników.
Skuteczne jest opryskiwanie skórek cebuli. Wystarczy włożyć 100 g łusek cebuli do pojemnika z 5 litrami wody i pozostawić do fermentacji na tydzień lub dwa. Następnie rozcieńczyć roztwór w stosunku 1:10.
Źródło: izahradkar.cz, denik.cz
Zdjęcie poglądowe: Pixabay