Gigantyczna lub smaczna hybryda buraka i dzikiej kapusty: kiedy, jak prawidłowo sadzić i przechowywać

Świetny smak i stosunkowo szybki wzrost sprawiają, że kalarepa jest warzywem, które warto uprawiać. Zapewniamy instrukcje, jak uprawiać, kiedy sadzić, a następnie prawidłowo zbierać.

Kapusta wielka należy do grupy Brassica, razem z kapustą, brokułami, brukselką i innymi. Chociaż liście można jeść, wiele osób uważa, że ​​ich smak jest zbyt mocny. Należy unikać sadzenia tam, gdzie w ciągu ostatnich 2–3 lat uprawiano inne warzywa z rodziny Brassica. Zapobiegnie to rozprzestrzenianiu się chorób, a także brakowi składników odżywczych.

Kiedy warto sadzić kalarepę?

Sadzenie zaleca się wiosną, gdy temperatura gleby osiągnie co najmniej 7°C. Jeśli chcesz rozpocząć wysiew nasion przed sadzeniem, zaleca się rozpoczęcie wysiewu na początku kwietnia lub na 4 do 6 tygodni przed przesadzeniem. Wystarczająca będzie temperatura pokojowa pomiędzy 15 a 20°C i jasne światło od góry, co najlepiej sprzyja wzrostowi. Wręcz przeciwnie, wysokie temperatury mają negatywny wpływ, czyli na wzrost słabych roślin, z którymi trudno sobie wtedy poradzić bez ich uszkodzenia.

Roszczenia do gruntów

Uprawiaj kalarepę na gliniastej, dobrze przepuszczalnej glebie o dużej zawartości materii organicznej. Uprawy można uprawiać na glebie cięższej, jeśli jest dobrze przepuszczalna, lub na glebie piaszczystej, jeśli często ją podlewasz. Możesz poprawić glebę, dodając kompost wiosną lub jesienią. Nie należy jednak stosować świeżego nawozu, który nie jest odpowiedni. Może zawierać szkodliwe bakterie, a także zwiększać problemy z chwastami. Jeśli użyjesz kompostu, prawdopodobnie nie będziesz musiał stosować dodatkowych nawozów, w zależności od ilości użytej materii organicznej.

Jak poprawnie obstawiać

Nasiona wysiewamy na głębokość od 0,5 do 1 cm, w odległości ok. 5 cm od siebie. Odległość między rzędami powinna wynosić od 25 do 30 cm. Gdy tylko pojawi się sadzonka, oderwij ją w odległości 15–20 cm. Dobrze jest rozsiewać siew co 2-3 tygodnie. Dzięki temu masz gwarancję ciągłych letnich zbiorów.

kalarepa

Zdjęcie: Pixabay

Łatwe przechowywanie

Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscuprzez jak najdłuższy okres przechowywania nie usuwać korzenia kalarepy. W chłodnej piwnicy umieść kalarepę w wilgotnym piasku i pamiętaj o okresowym sprawdzaniu wilgotności. Dzięki temu kalarepa przetrwa do następnej wiosny.

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *