To obfite zioło można podziwiać wczesną wiosną w postaci niskiego runa jasnych i wilgotnych lasów liściastych, ale powszechnie uprawia się je również na skalniakach lub po prostu na trawnikach w naszych ogrodach. Owady poszukują jasnożółtych kwiatów orsei jako mile widzianego źródła wiosennego pożywienia.
W większości książek o ziołach wiosennych przeczytacie, że Orsej kwitnie w naszych warunkach od marca do maja. W ostatnich latach jednak w pełni kwitnące orsei spotykamy już w połowie lutego, a czasem nawet wcześniej. W tym roku nie jest inaczej!
Orsay (Ficaria verna)
Rośliny mają maczugowate, pogrubione, przypominające korzenie bulwy, z których bardzo wcześnie, jeszcze wczesną wiosną, zaczynają wyrastać świeże, zielone liście w kształcie serca, których zwykle nawet nikt nie zauważa. Dopiero później, gdy między liśćmi pojawią się jasnożółte kwiaty wielkości około 2-3 cm, rośliny o wysokości zaledwie około 5-10 cm i odchylonej łodydze zaczynają cieszyć się dużym zainteresowaniem ludzi i owadów.
Orsej rozmnaża się bardzo szybko i często ucieka z ogrodów na wolność, ale także odwrotnie. W Europie należy do pospolitych gatunków roślin domowych, ale jako roślina ozdobna została sprowadzona także do Ameryki Północnej, gdzie obecnie zaliczana jest do roślin inwazyjnych.
W ogrodzie orsej można sadzić także pod drzewami liściastymi. Wczesną wiosną, zanim opadną liście na drzewach, rośliny będą miały wystarczająco dużo światła, aby zakwitnąć. Biorąc pod uwagę, że po kwitnieniu i ewentualnym owocowaniu (nie zawsze tak się dzieje) rośliny obumierają i wycofują się, późniejszy brak światła pod drzewami nie będzie miał na nie żadnego wpływu. Z tego też powodu orsei tak dobrze rozwijają się w jasnych lasach liściastych, gdzie jest wystarczająca ilość wiosennego światła i wilgoci, której one również potrzebują.
Uważaj na toksyczność rośliny
Orsej wiosenny należy do jaskierów i roślin trujących. Chociaż toksyczność rośliny rozwija się dopiero podczas kwitnienia, obecnie orsej jest rzadko stosowany w medycynie ludowej. U osób bardziej wrażliwych nawet sok z rośliny może powodować zapalenie skóry i pęcherze.
W średniowieczu orsej był stosowany jako zioło lecznicze na choroby skóry. Jednak w przeszłości roślinę tę stosowano także do leczenia hemoroidów i brodawek, a także do oczyszczania krwi na wiosnę i zapobiegania wiosennemu zmęczeniu.
Szkorbut był również skutecznie leczony orseją, dzięki dużej zawartości witaminy C w młodych liściach. Jednak ze względu na toksyczność rośliny nie zaleca się dodawania do wiosennych sałatek nawet młodych liści.
Orsay można również poznać pod wieloma popularnymi nazwami