Miłośnicy czekolady są zachwyceni: ciemna świetnie wpływa na odporność. Ciemna czekolada jest interesującym materiałem, który naukowcy badają od lat. Istnieją dziesiątki badań naukowych, które wskazują, że ta pyszna przekąska zawiera szereg substancji o znaczących właściwościach zdrowotnych. Badania sugerują, że bogata w przeciwutleniacze gorzka czekolada zawierająca co najmniej 50–70% kakao zwiększa przepływ krwi, poprawia zdrowie jelit i łagodzi stres, czyli czynniki, które mogą pośrednio wzmacniać układ odpornościowy.
Czy słyszałeś kiedyś powiedzenie: jeśli jest zdrowe, nie może dobrze smakować? Czekolada dosłownie rozwaliła ten przesąd na kawałki. Jeśli chodzi o naukę, gorzka czekolada pochodzi z kakaowca Theobroma, czyli drzewa kakaowego. Jest wyjątkowo skoncentrowanym źródłem przeciwutleniaczy bioflawonoidowych. Ponadto kakao jest skoncentrowanym źródłem błonnika, magnezu, potasu i argininy: aminokwasu, który pomaga rozszerzać naczynia krwionośne.
Jak flawonoidy wpływają na Twój organizm?
Doktor Deanna Minich, ekspert zajmujący się zastosowaniem nauki w żywieniu, wyjaśnia, że flawonoidy zawarte w kakao, a co za tym idzie w czekoladzie, zasadniczo pomagają rozszerzać i regenerować naczynia krwionośne. Mówiąc najprościej, kiedy mózg i serce mają wystarczającą ilość tlenu i odpowiedni przepływ krwi, działają lepiej. Artykuł w Journal of Nutritional Science powiązał te aminokwasy z możliwą rolą w zapobieganiu nowotworom, poprawie zdrowia serca, a nawet utracie wagi.
Zdjęcie: Pixabay
Poprzednie badania sugerują również, że gorzka czekolada może pomóc ustabilizować ciśnienie krwi i pozytywnie wpłynąć na mikroflorę jelitową, poprawiając trawienie i metabolizm. Pomysł, że gorzka czekolada może zwiększyć odporność opiera się na informacji, że przeciwutleniacze mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Czekolada poprawi także Twoje samopoczucie psychiczne
Oprócz wszystkich korzyści fizycznych, gorzka czekolada może przynieść korzyści umysłowi. Badanie opublikowane w Food Chemistry koncentruje się na bioaktywnych aminokwasach: tryptofanie, fenyloalaninie i tyrozynie, które wszystkie mogą pomóc zmienić naszą neurochemię, powodując efekt „dobrego samopoczucia”., którego zwykle dostarcza kawałek czekolady. Wysokiej jakości czekolada może również poprawić pamięć i funkcje poznawcze.
Źródło: https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-konzumace-horke-cokolady-muze-pomoci-snizit-krevni-tlak-40404769, https://pozitivni-zpravy.cz/cokolada-s- vysokym-podilem-kakaa-muze-pomoci-nizit-krevni-tlak/, https://www.dumdlouhovekosti.cz/blog/kakao—superpotravina–kterou-byste-se-meli-rozmazolvat-na-dni-bazi/, https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/723146, ,
Zdjęcie poglądowe: Pixabay
Od dziecka wmawiano mi, że mam zielone palce. A że pod nimi wciąż coś rośnie, to nie mogę zachować dla siebie ciekawostek i dobrych rad 🙂