Jak zapobiec brązowieniu bananów i inne triki konserwujące owoce i warzywa

Zdecydowanie warto przechowywać świeże owoce i warzywa w domu. W końcu jedzenie może wystarczyć na bardzo długo i będziesz mógł z niego skorzystać, kiedy tylko będziesz miał na to ochotę. Przechowywanie owoców i warzyw niewątpliwie ma swoją specyfikę. Niektórym z nich przyjrzymy się znacznie bardziej szczegółowo w poniższych wierszach. Konkretnie wskażemy kilka ciekawych trików, które przynajmniej warto wypróbować.

Banany nie muszą brązowieć

Tradycyjnie kupowane banany wytrzymują tylko kilka dni i zaczynają brązowieć. Zmienia się zatem nie tylko ich wygląd, ale także konsystencja i smak. Łodyga banana wytwarza etylen, który przyspiesza dojrzewanie. Dlatego idealnie jest owinąć końcówki bananów folią lub torbą. Wydalanie etylenu logicznie ulegnie spowolnieniu, a banany będą dojrzewać znacznie wolniej. Dojrzewanie innych owoców w pobliżu bananów również ulegnie spowolnieniu.

Banany

Zdjęcie: Radek Štěpán

Cebula należy do pończochy

Dokładnie. To będzie trwało przez takie miesiące. Ponadto, jeśli oddzielisz poszczególne kawałki cebuli węzłem, nie będzie możliwości rozprzestrzeniania się pleśni ani zgnilizny. Idealnie jest przechowywać cebulę w suchym i stosunkowo chłodnym miejscu.

Jabłka mogą przetrwać do 6 miesięcy

Przy właściwym przechowywaniu możesz być pewien trwałości. Idealnym miejscem do przechowywania jabłek jest piwnica w temperaturze około 0 stopni Celsjusza. Ale z łatwością może wynosić -1 stopień Celsjusza. Jednakże uszkodzone jabłka należy regularnie usuwać, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się ewentualnych patogenów.

Marchew zimuje w piasku

Warzywa korzeniowe przechowywane w piasku z pewnością posłużą długo. Warzywa można przechowywać także m.in. w trocinach. Ale musi być naprawdę zimno. Optymalna jest nieogrzewana piwnica poza ogrzewanym wnętrzem domu.

Marchewka

Zdjęcie: Pixabay

Ręczniki foliowe i papierowe

Folia aluminiowa jest zdecydowanie tego warta. Seler, brokuły czy sałatę można przechowywać w folii aluminiowej na zimno bez żadnych problemów i nawet do 4 tygodni dłużej niż zwykle. Przechowuj warzywa liściaste w ręczniku papierowym, który pochłania wilgoć. To nie zawiedzie tak szybko.

Zdjęcie poglądowe: Radek Štěpán

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *