Remontu kuchni lepiej nie rozpoczynać bez uprzedniego przemyślenia wszystkich szczegółów. Ważne jest, aby wyobrazić sobie i przedstawić na papierze to, co powinno się ostatecznie wydarzyć.
Dotyczy to nie tylko stylu wnętrz. Przede wszystkim wynik będzie miał wpływ na to, jak wygodne lub po prostu wygodne będzie palenisko w Twoim domu.
Ekspert publikacji sieci BelNovosti z zakresu projektowania i aranżacji wnętrz wymienił trzy ważne zasady renowacji kuchni.
Miejsca przechowywania
To najważniejszy punkt w małej kuchni. Musisz pomyśleć o miejscach do przechowywania żywności, przyborów kuchennych i naczyń.
Otwarte półki do małej kuchni nie są najlepszym rozwiązaniem. Coraz częściej w takich przypadkach zaleca się szafkę pod sufitem lub nawet na całej ścianie.
Przestrzeń
Ważne jest, aby zostało miejsce na coś więcej niż tylko gotowanie. Gospodyni domowa powinna mieć wystarczająco dużo miejsca do poruszania się.
Tutaj należy pamiętać o trójkącie kuchennym – odległości między kuchenką, zlewem i lodówką.
Urządzenia
Trzeba też od razu zaplanować miejsce na sprzęt AGD, ten, który już masz i ten, który dopiero planujesz kupić.
Dodatkowo trzeba obliczyć liczbę gniazdek, aby w przyszłości nie trzeba było używać przedłużaczy do podłączania sprzętu.
Wcześniej powiedzieliśmy, które napinacze są błyszczące, a które matowe.