Z łatwością poradzisz sobie z przetwarzaniem upraw pomidorów

Zbiory pomidorów były ogromne, a Ty nie wiesz co z nimi zrobić i jak wykorzystać to czerwone bogactwo? Istnieje wiele opcji przetwarzania pomidorów i tylko od Ciebie zależy, która będzie Ci najbardziej odpowiadać. Pamiętaj, aby starać się spożywać jak najwięcej świeżych pomidorów – jako dodatek do wypieków, danie główne, do sałatek i tym podobne. Aby pomidory mogły w pełni cieszyć się pomidorami, trzeba je zbierać w odpowiednim czasie, tj. idealnie dojrzałe, wtedy będą miały odpowiedni smak i będą stanowić doskonały korzyść dla zdrowia.

Pomidory są korzystne dla zdrowia tylko wtedy, gdy są dojrzałe

Pomidory to rośliny jednoroczne z rodziny bakłażanów. Pochodzą z Ameryki, jednak w naszych warunkach jest ona całkowicie udomowiona. Ich uprawa nie jest wymagająca, nie mają specjalnych wymagań co do gleby i są odporne. Nie przeszkadza im odrobina zimna, ich wrogami są niektóre szkodniki owadzie, a głównie grzyby. Pomidory są idealne na diecie, ponieważ mają minimalną zawartość tłuszczu i dużą ilość błonnika. Jest także źródłem likopenu, witaminy B – ale tylko w doskonale dojrzałej formie. Ale niedojrzałe owoce mogą być również przyczyną zatrucia. Dlatego pomidory zbiera się dopiero wtedy, gdy są w pełni wybarwione, a jednocześnie nie są miękkie. Należy je przechowywać w chłodnym pomieszczeniu, w lodówce szybko tracą smak.

WSKAZÓWKA: Jeśli masz nadmiar pomidorów, spróbuj ich.

Popularnym sposobem przetwarzania pomidorów jest suszenie

Jeżeli wahasz się jak przetworzyć nadmiar pomidorów, wypróbuj tradycyjny i popularny sposób, który przywędrował do nas ze słonecznych Włoch. Tam pomidory suszy się na słońcu. Jeśli nie spodziewasz się wystarczającej liczby słonecznych i ciepłych dni, możesz suszyć pomidory w piekarniku lub suszarce. Przejrzałe pomidory są idealnym wyborem. Można je suszyć razem z ziołami. Świetnym przysmakiem są suszone pomidory marynowane w oliwie, przechowywane w słoikach razem z innymi składnikami – czosnkiem, kaparami i tym podobnymi. Jest to bardzo odpowiednia metoda przetwarzania pomidorów na zimę – wytrzymują bardzo długo. Jeśli użyjesz ozdobnych szklanek, przetworzone w ten sposób pomidory sprawdzą się również jako prezent.

Marynowanie pomidorów to jedna z najszybszych metod przechowywania

Nie masz czasu na dłuższą obróbkę pomidorów, ale nie chcesz stracić zbiorów? Załaduj je razem z innymi warzywami i zapobiegnij ich zepsuciu. Nieobrane pomidory i wybrane rodzaje warzyw umieszczamy w szklance i zalewamy klasyczną marynatą. Następnie wystarczy zamknąć i wysterylizować. Można wówczas wykorzystać pomidory na wiele sposobów – od dodatków po sosy i zupy. Same pomidory można marynować tylko we własnym soku. Nawet jeśli zależy Ci na czasie, unikaj zamrażania pomidorów, ponieważ owoce stracą swój charakterystyczny smak, a wartości odżywcze również spadną.

Zrób własny przecier pomidorowy

Lubisz gotować zupę pomidorową, uwielbiasz sos pomidorowy, dodajesz pomidory do zup warzywnych lub pod mięso? Wtedy z pewnością docenisz domowy przecier pomidorowy. Jest łatwy w przygotowaniu, wystarczy pokroić nieobrane pomidory, posolić i ugotować bez dodawania wody. Wystarczy kwadrans ciągłego mieszania, aby pomidory się rozpuściły. Następnie ciecz przecedza się przez grube sito i wlewa do szklanek o odpowiedniej wielkości. Słoiki są zamykane i tradycyjnie zamykane. Aby zachować kolor i jakość zawartości, zaleca się przechowywanie jej w chłodnym i ciemnym miejscu.

WSKAZÓWKA: Czy zbiory były obfite? Przeczytaj to .

Domowy ketchup to klasyk

Czy Twoje dzieci uwielbiają ketchup do wszystkich możliwych i niemożliwych dań? Czy i Ty lubisz przyprawiać swoje posiłki tym produktem pomidorowym? Dlaczego więc nie ugotować własnego produktu, mając pewność, że do jego produkcji użyto wyłącznie najwyższej jakości składników, czego nie można powiedzieć o wielu kupowanych przez nas ketchupach. Choć keczup jest słodki, ma wiele korzystnych właściwości ze względu na zawartość pomidorów. Możesz także kontrolować zawartość cukru w ​​​​domowym ketchupie, jeśli do przygotowania użyjesz także jabłek. Domowy ketchup można konserwować i dzięki temu znacznie wydłużyć jego trwałość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *