Niekończące się warzywa również wyrosną z resztek: Czy wiesz, jak wielokrotnie wyhodować świeże plony z korzeni i sadzonek?

Uprawa smacznych, świeżych warzyw z resztek, które w przeciwnym razie wylądowałyby w odpadach kuchennych, nie wymaga dużych umiejętności ogrodniczych. Możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, ile warzyw powszechnie uprawianych w ogrodzie i używanych do przygotowywania posiłków może odrosnąć z niejadalnych części. W uprawie niekończące się warzywa wykorzystują zdolność roślin do tworzenia nowych korzeni, zakorzeniania się i regeneracji.

I jest to również świetny sposób na wykorzystanie naturalnych procesów na naszą korzyść, ale jednocześnie dzięki tej niemal niekończącej się uprawie możemy zmniejszyć ilość odpadów, które tworzymy w domu, ograniczyć marnowanie żywności, a dodatkowo będziemy zdobądź także cenne lekcje na temat natury i zrównoważonego rozwoju.

W ogrodzie i na parapecie można uprawiać nieskończoną ilość warzyw

Że nie masz ogrodu, balkonu lub innej wystarczającej przestrzeni do uprawy? To wcale nie jest przeszkodą!
Uprawa nowych roślin z odpadów kuchennych nie zajmie dużo miejsca, ponieważ z łatwością można zagospodarować przestrzeń zarezerwowaną na kuchennym parapecie. Od selera, cebuli po buraki czy korzeń imbiru, to właśnie te resztki często kryją w sobie mnóstwo życia. Muszą tylko dostać od nas jeszcze jedną szansę, aby uniknąć hałdy kompostu. Być może próbowałeś już uprawiać pestkę mango lub awokado. Na podobnej zasadzie można uprawiać wiele innych rodzajów warzyw i ziół w wodzie lub glebie. W przeciwieństwie do awokado, oprócz młodych warzyw, z wielu z nich można uzyskać cenne świeże plony.

Niekończące się warzywa z niejadalnych części

Uprawa roślin z jej „niejadalnych” części wcale nie jest niczym niezwykłym. Pozyskiwanie nowego plonu z kawałków roślin jest dość powszechne w praktyce ogrodniczej. Czosnek uprawiamy z małych goździków, pomidory czy paprykę z nasion zachowanych z poprzedniego zbioru, a także ziemniaki, których nowy plon uzyskujemy z kiełkujących „oczek”. Jeśli chcesz udoskonalić swoje umiejętności ogrodnicze, skorzystaj z poniższych wskazówek, aby maksymalnie wykorzystać odpady kuchenne. Jakich więc warzyw można się spodziewać?

Ziemniaki, bataty, cebula, czosnek, por, szalotka, seler, koper włoski, marchew, buraki, pasternak, ale także sałata, pak choi czy inne warzywa liściaste. Z ziołami możesz osiągnąć sukces z bazylią, miętą, a nawet kolendrą.

Warzywa cebulowe

Z podstawowej części można wielokrotnie wyhodować cebulę, czosnek, por i szalotkę. W przypadku młodej cebuli „dymki” wystarczy umieścić końcówki z drobnymi korzeniami, które po cięciu wylądowałyby w płytkim naczyniu z wodą. Nowa roślina zacznie rosnąć stosunkowo szybko od podstawy korzenia. Następnie kiełkujące zielone części „goździków” można łatwo ponownie zebrać. Podobnie działa, jeśli posadzisz odcięty koniec z korzeniami w dół, w doniczce i umieścisz ją na nasłonecznionym parapecie. W ten sposób możesz posadzić ją także bezpośrednio w ogrodzie. Podlewaj regularnie i już po niecałych 2 tygodniach możesz rozpocząć cięcie pierwszego zielonego plonu.

Cebula i czosnek tworzą nowe osobne cebule, podczas gdy szalotka dzieli się i tworzy kępy, dzięki czemu przedłuża plon. Ponieważ główka czosnku składa się z pojedynczych ząbków, zachowaj kilka z nich ze zbiorów i posadź je jesienią w ogrodzie korzeniem do dołu. W następnym sezonie będziesz mógł cieszyć się nowymi zbiorami. Sadząc ząbki czosnku w doniczkach, możesz zebrać wielokrotne zbiory czosnku w pomieszczeniach zamkniętych.

Warzywa bulwiaste – ziemniaki, słodkie ziemniaki

Prawie każdy zna uprawę nowej uprawy ziemniaków i słodkich ziemniaków. Do przesadzania ziemniaków nadaje się każdy kawałek bulwy ziemniaka z kiełkującym „okiem”. Procedura nie jest skomplikowana, wystarczy wziąć sadzonki ziemniaka z „oczkiem”, pozostawić je na noc do lekkiego wyschnięcia i posadzić w ziemi kiełkującym „oczkiem” do góry, tak samo jak sadzi się sadzeniaki.

W ten sam sposób można uprawiać słodkie ziemniaki. Można jednak także przeciąć słodkiego ziemniaka na pół i każdą połówkę za pomocą wbitych w nie cienkich drewnianych patyczków lub szpikulców umieścić nad płytkim pojemnikiem z wodą, tak aby nacięcie nie dotykało dna. Już po kilku dniach w dolnej zanurzonej części sadzonek batata powinny zacząć tworzyć się korzenie, natomiast w górnej, niezanurzonej części sadzonek batata powinny zacząć wyrastać pędy. Gdy osiągną około 10 cm długości, odetnij je i włóż do pojemnika z wodą. W ciągu około 2-3 tygodni z kiełków wyrosną własne korzenie, z których wyrosną nowe sadzonki słodkich ziemniaków. Ta metoda uprawy wymaga nieco więcej czasu. Ponieważ na nowe zbiory trzeba czekać około 90 do 100 dni, konieczne będzie rozpoczęcie uprawy przedkulistycznej już w połowie lutego, aby planowany sadzenie sadzonek miało miejsce w maju.

Niekończące się warzywa korzeniowe

Marchew, pietruszka, pasternak, rzodkiewka, buraki czy nawet chrzan – te gatunki nadają się również do uprawy powtarzalnej. Jeśli odetniesz górną część, w której liście i łodygi łączą się z korzeniem, i nie wyrzucisz jej, rośliny te będą mogły ponownie wyrosnąć. Umieść sadzonki w pojemniku z wodą, a w ciągu kilku dni zaczną rosnąć nowe zielone wierzchołki. Następnie możesz po prostu zebrać je na sałatki lub koktajle, albo pozwolić korzeniom rosnąć, aż będą gotowe do przesadzenia do gleby i zbierania w sposób ciągły.

Najłatwiejszą rośliną uprawną w nieskończoność jest seler

Wystarczy odciąć dolną część selera i umieścić go w płytkiej misce z odrobiną ciepłej wody na dnie. Trzymaj miskę w słonecznym i stosunkowo ciepłym miejscu. Po około tygodniu zaczną wyrastać liście, które można zebrać w razie potrzeby lub przesadzić do gleby i poczekać, aż urosną do pełnych rozmiarów.

Łodyga selera i kopru włoskiego to inne warzywa, które można uprawiać w podobny sposób jak seler. Z dołu pęczka selera odetnij łodygi o długości około 3 cm wraz z istniejącym systemem korzeniowym, zanurz je w płytkim naczyniu i poczekaj, aż roślina ponownie zacznie rosnąć. Nowe zielone pędy można ponownie posadzić w glebie. Ta sama procedura dotyczy kopru włoskiego.

Liściaste, niekończące się warzywo

Ponieważ liście warzyw liściastych są spożywane, przygotowując jedzenie, odetnij tyle, ile potrzebujesz, a nieużywaną część korzenia zachowaj, włóż do wody i poczekaj, aż wyrosną świeże liście. Regularnie wymieniaj wodę na świeżą. Wiele rodzajów sałaty, takich jak sałata, rzymska, lodowa, pak choi i inne, można również uprawiać z pojedynczych liści. Liście należy umieścić w płytkim naczyniu z niewielką ilością wody na dnie, przechowywać w nasłonecznionym miejscu i raz na kilka dni spryskać liście wodą. Po około tygodniu powinny zacząć się tworzyć nowe korzenie i nowe liście. Następnie możesz przesadzić wcześniej wyhodowane rośliny do gleby i regularnie zbierać świeże plony.

Kapusta może ponownie rosnąć na podobnej zasadzie. Jeśli po odcięciu główek kapusty nacinamy jej część dolną na krzyż i zostawiamy ją w ziemi, często mogą wyrosnąć z niej nowe główki. Podobnie jak warzywa liściaste, kapusta może również wytwarzać z liści nowe rośliny, które ponownie ukorzeniają się i wyhodują nowe główki kapusty.

Może się zdarzyć, że nie zawsze będziesz w stanie wielokrotnie wyhodować nową roślinę. Nie rozczaruj się, jeśli pomimo wysiłków oczekiwany rezultat nie pojawi się. Najlepsze rezultaty osiągniesz stosując organiczne rodzaje zakupionych warzyw lub wielokrotną uprawę własnej uprawy poddanej zabiegom ekologicznym.


Śledź naszego Facebooka

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *