Czy jesteś miłośnikiem dojrzałych, świeżo zebranych czereśni? A czy wiesz też, że to nie tylko pyszny, ale i niesamowicie zdrowy owoc? Wiśnie pomogą Ci w leczeniu chorób i uzupełnieniu ważnych witamin.
Ze względu na swoje dobroczynne działanie, spożywanie wiśni jest szczególnie zalecane osobom cierpiącym choroby przewlekłe, takie jak dna moczanowa, reumatyzm czy częste zaparcia. Są również odpowiednie dla osób cierpiących nadwagaoraz dla pacjentów, którzy leczyć choroby zakaźne. Wiśnie zawierają między innymi ważną witaminę C, potas, jod (pomaga problemy z tarczycą) i wapń.
Zalecił to nawet francuski lekarz Jean Valnet (1920–1995). jedzenie samych wiśni jeden do dwóch dni w tygodniu – twierdził, że to idealny sposób na redukcję masy ciała i detoksykację organizmu. Według nowszych badań wiśnie mogą odgrywać rolę w leczeniu cukrzycaponieważ zawierają barwniki antocyjaninowe, które zwiększają produkcję insuliny, a także działają jako przeciwutleniacze.
Szybki garnek szampana
Cieszmy się zatem wiśniami w pełni, nadszedł ich czas, ale nie zapominajmy, że niestety należą one do tych owoców, których nie da się długo przechowywać. Więc przynosimy wspaniały przepis na wypadek, gdybyś miał duże zbiory i nie możesz już ich jeść.
To nie jest naprawdę musujące ze starannie wymieszanych białek, jak robiły nasze babcie. Ale jest to bardzo szybka i tania bułka, którą przygotujesz i wsuniesz do piekarnika dosłownie w kilka minut.
Czego będziesz potrzebować do kąpieli bąbelkowej
-
3 jajka
-
1 mały biały jogurt
-
3/4 szklanki cukru trzcinowego
-
1 dl oleju słonecznikowego
-
cukier waniliowy
-
2 szklanki półgrubej mąki
-
proszek do pieczenia
-
proszek do pieczenia
-
nasiona chia (opcjonalnie)
-
pestki wiśni do posypania
Jak będziesz postępować?
Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym, stopniowo dodawać 4 łyżeczki nasion chia, jogurt i olej. Na koniec wymieszaj mąkę z jedną łyżeczką proszku do pieczenia i połową łyżeczki sody oczyszczonej. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy pestkami wiśni. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 160°C przez około 35 do 40 minut.