Smak świeżego selera naciowego z własnego ogródka jest intensywniejszy niż ze sklepu. On nie jest ponad swoje własne żniwa. Ale uprawa tego warzywa często zaskakuje komplikacjami. Jakie są główne problemy w uprawie selera ogonkowego?
Uprawa selera ogonkowego
Jak samodzielnie uprawiać seler? Odetnij dolną część selera, jest to część, która i tak nie zostanie zjedzona i wyląduje w kompostowniku lub koszu. Włóż go do miski z wodą, tak aby woda sięgała około jednej trzeciej selera. Wodę należy wymieniać codziennie. Po około 5 dniach od środka zaczną wyrastać nowe liście. Kiedy seler podrośnie, należy przesadzić seler do doniczki, przykryć ziemią aż do wypuszczenia nowych pędów. Regularne podlewanie jest niezbędne. Wkrótce zostaniesz nagrodzony nowymi ogonkami. Jednak sama uprawa często niesie ze sobą pewne komplikacje. Jakie to są i jak z nich korzystać?
Seler ma wiele liści i nie ma łodyg
Problem ten powstaje na skutek nagłych zmian temperatury na początku wiosny lub zbyt wczesnego siewu. Z tego powodu nie należy sadzić selera, gdy w nocy temperatura nadal spada poniżej 5°C.
Zamierające wewnętrzne liście i łodygi
Jeśli wewnętrzne liście i łodygi ciemnieją, jest to spowodowane brakiem wapnia. Jego niedobór spowalnia pobieranie wody przez roślinę. Pomoże tutaj regularne podlewanie i ściółkowanie, co pomaga utrzymać wilgoć. Warto także zbadać glebę. Jeśli problemem jest wapń, dodaj go i możesz wyhodować odmiany odporne na czarne środki, takie jak Pascal, Emerald lub Golden.
Zdjęcie: Pixabay
Kruche i popękane łodygi
Jeśli seler ma kruche i popękane łodygi, jest to zwykle spowodowane brakiem boru. Pomoże tutaj zbilansowany nawóz. Można też ewentualnie wybierać spośród odmian odpornych na łamliwość, gdyż nie grozi im niedobór boru. Najlepszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest jednak nawóz.
Gorzkie i twarde łodygi
Jeśli łodygi selera są twarde i gorzkie, jest to niestety splot czynników środowiskowych. Problem często wynika z połączenia ciepłej pogody, suchej gleby i braku składników odżywczych. Tutaj pomoże regularne podlewanie, ponownie ściółka, która eliminuje wysychanie gleby. Jeśli to konieczne, dodaj kompost do gleby.
Zdjęcie poglądowe: Pixabay