Grillowanie to bardzo popularna metoda przygotowywania potraw, szczególnie latem. Ale nie oznacza to tylko rozpalenia grilla, wrzucenia na niego mięsa lub warzyw i gotowe. Grillowanie traktuj jak naukę – wymaga ono odpowiedniej techniki, cierpliwości i odrobiny precyzji. Niezależnie od tego, czy jesteś mistrzem grillowania, czy początkującym, dzięki naszym wskazówkom przygotujesz pyszne dania, które zadowolą Twoich gości!
Naoliwić grill
Grill potrzebuje oleju (podobnie jak patelnia), aby zapobiec przywieraniu potraw. Najłatwiej to zrobić za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem. Pocierasz nim ruszt przed rozpaleniem grilla.
Pamiętaj, aby nie kłaść na grillu kawałka mięsa pływającego w marynacie olejowej. Ryzykujesz zbyt dużym płomieniem, ponieważ olej kapie na węgiel drzewny. A te duże płomienie spaliłyby mięso na powierzchni, co nie byłoby zbyt zdrowe.
Odpowiednie narzędzia
Trzymaj plastikowe szczypce lub tokarki w kuchni. W wysokiej temperaturze i otwartym ogniu mogą łatwo stopić się i zanieczyścić żywność plastikiem. Zamiast tego wybierz narzędzia metalowe z drewnianą rączką, aby uniknąć oparzeń. Jeśli to możliwe, nigdy nie nakłuwaj mięsa widelcem – wyleje się cały sok.
Wystarczająco gorący grill
Miło jest, jeśli masz możliwość rozpalenia grilla przynajmniej 20-30 minut wcześniej. Oprócz zabicia ewentualnych bakterii, masz pewność, że jedzenie jest przygotowywane w idealnej temperaturze. Niektóre rodzaje mięsa wymagają wyższej temperatury do zrumienienia.
Mniej znaczy więcej
Nie grilluj na raz dużej ilości jedzenia – istnieje ryzyko, że nie zostanie ono odpowiednio ugotowane lub zacznie się dusić. Zamiast tego spróbuj grillować mniejsze porcje, dzięki temu będzie miał czas i przestrzeń, których potrzebuje, aby spełnić Twoje kulinarne oczekiwania.
Nie spiesz się
Różne rodzaje mięsa mają różne czasy gotowania i zalecane temperatury. W tym przypadku posiadanie pod ręką termometru do mięsa pomoże mieć pewność, że każdy rodzaj przygotowywanej żywności zostanie ugotowany we właściwej temperaturze i czasie.
Nie podawaj jedzenia od razu
Błędem jest zdejmowanie steku z grilla i natychmiastowe zanurzanie się w nim nożem i widelcem. Gdy od razu pokroimy gorący kawałek mięsa, wypłynie dużo soku.
Mięso ułożyć na talerzu i przykryć folią na co najmniej 10 minut. Dzięki temu mięso odpocznie, a soki wchłoną się, dzięki czemu kawałek mięsa będzie delikatniejszy i soczysty.
Czas na sos
Sosy i glazury są bogate w cukier, dlatego jeśli rozsmarujesz je zbyt wcześnie, karmelizują się i mogą się przypalić. Zaleca się pomalować je tuż przed wykończeniem lub po zdjęciu mięsa z ognia.