Latem na balkonie można uprawiać pomidory, dalsze krewne naszych pomidorów, ale także ziemniaki czy bakłażany. Przed zimą trzeba je jednak schować w ogrzewanej szklarni lub w mieszkaniu. Na owoce trzeba trochę poczekać, pierwszy raz wyrosną dopiero w trzecim roku po wysianiu nasion. W każdym razie smakują wyśmienicie.
Liczny rodzaj roślin oberżyny jest rozsiany po całym świecie, a w naszych ogrodach hodujemy jego przedstawicieli, czy to pomidory, czy pomidory. Do rodziny bakłażanów zaliczają się także pomidory, o których niewiele osób wie w naszych regionach.
Pomidor bakłażanowy, pomidor buraczany, tamarillo, pomidor drzewiasty (Silanum betaceum)
Biorąc pod uwagę, jak mało znane są w naszym kraju owoce pomidora, zadziwiające jest, pod wieloma czeskimi nazwami kryje się ta roślina. Jest to wiecznie zielone drzewo o wysokości 3,5–5 m, z płytkimi korzeniami i rzadkimi gałęziami, pochodzące z subtropikalnych regionów Peru, Chile, Boliwii i Ekwadoru. Jednak obecnie jest uprawiana w strefie podzwrotnikowej niemal całego świata.
Pierwsze owoce pojawiają się na drzewie po dwóch-trzech latach, jednak drzewa żyją stosunkowo krótko, rosną i owocują około 12 lat. Roślina kwitnie przez cały rok bladofioletowymi kwiatami, a owoce dojrzewają stopniowo. Chociaż mówimy o pomidorach jak o drzewach, ich gałęzie są tylko zielne, a nie drzewiaste.
Owoce pomidora z bakłażana
Owoce o twardej skórce mają kwaśny smak i po dojrzeniu pachną trochę jak ananas lub truskawki. Miąższ z owoców dodaje się do sałatek owocowych lub robi z nich lemoniadę, ale wykorzystuje się go również do obróbki cieplnej, podobnie jak nasze pomidory. Służy do przygotowania smacznego sosu, chutneyu do mięs, ale także słodzonych dżemów. Owoce można jeść także na świeżo, na surowo, wystarczy usunąć gorzką skórkę i lekko dosłodzić miąższ.
Owoce, jagody zawierają dużą ilość witaminy C, prowitaminy A, a także żelaza, krzemu, magnezu czy fosforu.
Jak uprawiać własne pomidory
Nasiona pomidorów można stosunkowo łatwo zdobyć w Internecie, a przed zasiewem nie można zapomnieć o ważnym kroku. Nasiona muszą być rozwarstwione, dlatego konieczne jest, aby przeszły okres mrozów. Wystarczy, jeśli przechowamy je w zamrażarce przez kilka dni. Po wysianiu kiełkuje bardzo szybko, w ciągu około tygodnia. Jeśli posiadasz już sadzonkę pomidora, możesz ją łatwo rozmnożyć przez sadzonki.
Pomidory wymagają podłoża dobrej jakości, dobrze przepuszczalnego i rozjaśnionego dodatkiem piasku. Rośliny nie tolerują nadmiernego podlewania. Pomidory nie są mrozoodporne. Można je uprawiać przez cały rok w szklarni (ogrzewanej w zimie) lub latem w miejscu półcienistym, na balkonie lub tarasie, a zimę mogą przetrwać w mieszkaniu, w pomieszczeniu o temperaturze powyżej 10°C. °C.
Choroby i szkodniki pomidorów
Pomidory są bardzo często atakowane przez mączniaka prawdziwego i mszyce.