Wiśnie to orzeźwiający letni owoc o wyjątkowo kwaśnym smaku. Chociaż nie są tak popularne jak czereśnie, szkoda byłoby je przeoczyć. Być może dlatego, że garść świeżych wiśni może pomóc przy zmęczeniu i przynieść korzyści diabetykom. Wypróbuj nasze przepisy z wiśniami: ciasto z wiórkami kokosowymi, domową griotką, konfiturą w czekoladzie i kubkiem musu.
nie należą do najpopularniejszych letnich owoców, być może dlatego, że nie są tak słodkie jak np morele. Wiśnie mają ostry, kwaśny smak, kolor od jasnoczerwonego do ciemnoczerwonego, a także kolorowy sok. Dojrzewają wolniej niż wiśnie i należy je zbierać tylko wtedy, gdy mają wyraźny kolor. Im dłużej pozostają na drzewie, tym są smaczniejsze.
Do czego służą wiśnie?
-
Wiśnie zawierają witaminy B, E i C, ale przede wszystkim są źródłem wielu minerałów i pierwiastków śladowych, błonnika i antocyjanów, barwnika wchodzącego w skład wiśni. co pomaga diabetykom, gdyż wspomaga produkcję insuliny.
-
Wiśnie w naturalny sposób zwiększają odporność organizmu.
-
Pomagają zachować zdrowie serca oraz korzystnie wpływają na elastyczność i wzmocnienie naczyń włosowatych.
-
Mogą także łagodzić bóle stawów spowodowane wzrostem stężenia kwasu moczowego, gdyż ich regularne spożywanie zmniejsza ilość kwasu moczowego w organizmie.
-
Świeże wiśnie pomagają w odchudzaniu, ponieważ neutralizują tłuszcze.
-
Wiśnie zawierają mnóstwo melatoniny, hormonu zapewniającego lepszy i dłuższy sen.
-
Regularne spożywanie wiśni pomoże oczyścić organizm ze szkodliwych substancji, ponieważ wiśnie mają zdolność wiązania substancji szkodliwych dla organizmu człowieka, przez co organizm łatwiej je wtedy wydali.
Jak przetwarzać wiśnie
Pikantne wiśnie najczęściej wykorzystywane są do domowej produkcji kompotów, dżemów, syropów, soków i likierów. Można je kandyzować, zamrażać i suszyć. Ich kwaśny smak świetnie nadaje się do wypieku słodkich ciast, tart i musów, doskonale komponuje się z czekoladą i bitą śmietaną. Wiśnie wykorzystuje się do dekoracji deserów, ciast i napojów. Są podstawą griotki i maraschino.
ciasto wiśniowe
Składniki
-
160 g wiórków kokosowych
-
200 g kwaśnej śmietany
-
200 g miękkiego masła
-
300 g cukru
-
1 cukier waniliowy
-
2 jajka
-
250 g mąki zwykłej
-
szczypta soli
-
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
400 g lub z kompotu (waga po odsączeniu ok. 380 g)
-
1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym
-
400 ml soku wiśniowego lub soku z kompotu (można rozcieńczyć wodą w proporcji 3:1)
Przygotowanie
W misce wymieszaj wiórki kokosowe z 50 g cukru. Dodać śmietanę i ręcznie wyrobić okruchy.
Na ciasto ubić masło z 200 g cukru, cukrem waniliowym i jajkami na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia i krótko ubijamy na gładką masę. Ciasto wyłóż na natłuszczoną i oprószoną mąką blachę o wyższym brzegu (30×20 cm) i wygładź. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 25 minut. Pozwól ciału częściowo ostygnąć.
Do nadzienia ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zamiast mleka użyj soku z wiśni i 50 g cukru. Gorący budyń łączymy z wiśniami, nakładamy na upieczone ciało i wyrównujemy. Powierzchnię równomiernie posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wstawić do piekarnika i piec w tej samej temperaturze (180°C) przez około 20 minut. Niech ciasto ostygnie.
Griot babci
Składniki
Przygotowanie
Napełnij 5-litrową butelkę w czterech piątych dojrzałymi lub raczej lekko przejrzałymi wiśniami, posyp cukrem i przykryj celofanem lub folią. Odstaw butelkę w ciepłe miejsce i odstaw na 2-3 dni, aż wiśnie puszczą sok, a cukier całkowicie się wchłonie. Następnie dodajemy rum.
Po około 10 dniach na zimno odcedź i dodaj gałkę muszkatołową (około 1 łyżka) lub gałkę muszkatołową (około 3 łyżki) do smaku. Po kolejnych dwóch tygodniach griotka jest gotowa do degustacji, ale zdecydowanie lepiej jest zostawić ją na zimno, bo im starsza, tym lepsza. Griotkę przelać do mniejszych butelek z zakrętkami.
Odsączone wiśnie doskonale nadają się do dekoracji deserów, filiżanek oraz domowych lemoniad i koktajli mieszanych, nadają się również do wypieków ciast.
Dżem wiśniowy w czekoladzie
Składniki
-
900 g pestek
-
1 JamFix 2:1
-
500 g cukru
-
1 łyżka rumu
-
gorzka czekolada do smaku + kawałek masła
Przygotowanie
Przygotujmy czyste szklanki zaparzone wrzącą wodą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z kawałkiem masła. Do każdej szklanki wlej trochę roztopionej czekolady, tak aby czekolada pokryła całą powierzchnię szklanki. Szklankę wkładamy na chwilę do zamrażarki, aby czekolada stwardniała – nie zapominajmy o szklance w lodówce, aby nie zamarzła, mogłaby pęknąć przy napełnianiu dżemem!
Wiśnie wymieszać (mniej więcej według smaku), dodać łyżkę rumu, posypać JamFix 2:1 i 500 g cukru, doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, i gotować 3-5 minut. Szklanki napełnij czekoladą z gorącym dżemem, przykryj, odwróć do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia.
Jeśli chcemy uniknąć żmudnego nalewania czekolady do szklanek, możemy zetrzeć czekoladę i wymieszać ją z konfiturą tuż przed napełnieniem szklanek.
Filiżanka szampana z wiśniami
Składniki
-
¾ szklanki roztopionego masła
-
2,5 szklanki półgrubej mąki
-
3 jajka
-
1 szklanka cukru
-
1,5 szklanki mleka
-
1 proszek do pieczenia
-
skórka z ½ cytryny
-
szczypta soli
-
wiśnie do smaku
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sól. W drugim ubić masło z jajkami i mlekiem. Obie części wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie szpatułką. Na powierzchni ułóż pestki lub całe wiśnie. Wiśnie możemy lekko obtoczyć w mące, tak aby nie opadły wszystkie na dno folii bąbelkowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec na złoty kolor przez około 25 minut. Przed podaniem bublaniny dodać cukier.