Klasyczne czerwone maliny są stałym elementem naszych ogrodów. Coraz częściej chcemy próbować nowych rzeczy. Możemy dodać tutaj także czarne maliny. W porównaniu do klasycznego owocu, owoc ten charakteryzuje się większą aktywnością przeciwutleniającą. Oznacza to, że skuteczniej usuwa z organizmu potencjalnie szkodliwe wolne rodniki. Ponadto mają także właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Są bogatym źródłem witaminy C, która pomaga zapobiegać przeziębieniom.
Czarne maliny – zdrowa przekąska
Malina czarna wywodzi się z krajów Ameryki Północnej. W naszym kraju krzewy te rozprzestrzeniły się stosunkowo niedawno. Osiągają wysokość do 4 metrów, a kwiaty pojawiają się w dużych ilościach. Są koloru białego i pojawiają się na przełomie czerwca i lipca. Owoce można zbierać od drugiej połowy lipca do końca sierpnia. Dojrzałe są, gdy mają kolor zbliżony do jeżyn – od ciemnoczerwonego do czarnego. Roślina jest odporna na mróz, jednak w przypadku bardzo silnych mrozów należy ją chronić.
Wybór miejsca na roślinę malinową
Sadzenie odbywa się jak w przypadku pozostałych krzewów owocowych – późną jesienią lub wczesną wiosną. To da im niezbędny czas na zapuszczenie korzeni. Wybierz dla nich słoneczne stanowisko (tolerują także półcień). Gleba powinna być wystarczająco przepuszczalna, malina nie może długo stać w wodzie. Sadzimy pojedyncze krzewy w odległości około metra od siebie. Długie pędy mogą ukorzenić się po kontakcie z ziemią, tworząc nową roślinę.
Czarne maliny i sadzenie
Zaczyna się od wyboru odpowiedniego miejsca. Następnie czeka Cię praca fizyczna. Możesz podeprzeć swoje rośliny palikiem, prętem, a może pergolą lub kratą. Dzięki temu uzyskasz dłuższe pędy, z których łatwiej będzie zebrać owoce. Dobrze, że to miejsce jest osłonięte od wiatru. System korzeniowy jest dość płytki, więc nie trzeba kopać głęboko. Regularnie dodawaj nawóz do malin, gdyż korzenie nie mogą dotrzeć do składników odżywczych ukrytych głęboko w glebie. Z tego samego powodu ważne jest regularne podlewanie w ciepłe dni.
Uprawa malin
Przycinanie jest dobre dla lepszych zbiorów. Różni się od kroju czerwonych malin. Pierwsze cięcie wykonujemy pod koniec wiosny – skracamy zeszłoroczne przyrosty o jeden do dwóch metrów. To pobudzi produkcję nowych pędów i obfitość owoców w następnym roku. Po zbiorach wykonaj drugie cięcie: usuń dwuletnie pędy i najsłabsze gałęzie, pozostawiając 6 silnych przyrostów. Aby zachować zwarty pokrój rośliny, warto wiosną kolejnego roku wykonać kolejne cięcie, skracając zeszłoroczne pędy do długości około 30 cm.
Czarne maliny są łatwe w uprawie
Idealnie możesz to zrobić na dwuletnich pędach – przygniot je do podłoża i zabezpiecz tak, aby miały stały kontakt z glebą (można przygotować kupę żyznej gleby dla lepszego ukorzenienia). Po trzech tygodniach pędy zaczynają kiełkować. Gdy podrosną, można je oddzielić od rośliny matecznej (w październiku lub wczesną wiosną).
Źródła informacji:
https://drzewkaowocowe24.pl/uprawa-czarnej-maliny-oto-co-musisz-wiedziec/
https://www.kotvicnikovafarma.cz/p/696/cerna-malina-rubus-occidentalis-black-jewelc2b4-rezervace-jaro-2018
Zdjęcie: Unsplash
Ogród to moje wieloletnie hobby. Próbuję nowych rzeczy i cieszę się, że mogę się nimi z Tobą podzielić!