Wzbogać swoje cotygodniowe menu różnymi jadalnymi, smacznymi i pikantnymi grzybami. Grzyby są tanie i pożywne, mogą zastąpić mięso i są bogate w minerały i białka. Szczególnie różnorodne są jadalne dania z grzybów, od grillowanych grzybów po pyszne zupy-kremy grzybowe.
Oferta grzybów jadalnych w sklepach jest dość zróżnicowana. W dobrze zaopatrzonych supermarketach, oprócz znanych pieczarek, można znaleźć wszelkiego rodzaju gąbki, pieczarki czy grzyby leśne zbierane z Rumunii, ale także kilka gatunków grzybów jadalnych sprowadzonych z Azji, niezwykle cenionych ze względu na swoje wartości odżywcze i właściwości lecznicze.
Grzyby i ich właściwości odżywcze
Grzyby mają wyjątkowy smak, niezależnie od tego, czy są po prostu grillowane, z nadzieniem serowym lub warzywnym, czy też przygotowywane z pikantnymi sosami, chrupiącą panierką lub kremowymi zupami. Grzyby są bogatym źródłem witamin B3 i B6, a także bardzo dobrym źródłem minerałów.
Grzyby, niezależnie od gatunku, zawierają znaczny procent selenu, potasu (więcej niż banany), miedzi, żelaza i magnezu. Na przykład jedna porcja (100 g) grzybów zapewnia od 20 do 40 procent zapotrzebowania organizmu na miedź. Minerał ten chroni serce i pomaga w leczeniu anemii.
Grzyby są bogate w błonnik, który wspomaga trawienie, a zawarte w nich minerały wspomagają krążenie i pracę serca, równoważą ciśnienie krwi, chronią okrężnicę i układ trawienny oraz wspomagają mózg.
Z kolei porcja grzybów zawiera ponad 50 kilokalorii, około 5 gramów białka i węglowodanów. Spożywane w umiarkowanych ilościach i dietetycznie gotowane, grzyby nie stanowią zagrożenia dla sylwetki, ani dla osób cierpiących na choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca czy choroby żołądka.
Jak wybrać dobre grzyby?
Kupuj grzyby od autoryzowanych producentów. Najlepiej sprzedającymi się grzybami w naszych sklepach są pieczarki białe lub brązowe, które pochodzą z kontrolowanych kultur.
Wybieraj grzyby z jędrną, błyszczącą, zdrową czapeczką, bez śladów guzków i osiadań. Odwróć grzyby i sprawdź wnętrze kapelusza, jest czyste i delikatne.
Przyjrzyj się także uważnie nóżkom grzybów, powinny być białe, czyste, świeże, a nie żółte lub brązowe, bo to świadczy o tym, że zbierane są kilka dni i nie są zbyt delikatne i smaczne.
Świeże grzyby można przechowywać w lodówce w papierowej torbie lub owinąć bawełnianym ręcznikiem, który wchłania wilgoć. Grzyby przechowywane są w pojemniku na warzywa, gdzie mogą przetrwać do 5 dni.
W sklepach bez problemu można znaleźć także suszone grzyby leśne. Przetrzymuje się je przez kilka godzin w zimnej wodzie, po czym kawałki po kawałku płucze się w strumieniu zimnej wody, gdyż mogą zawierać ślady piasku.
Jeśli chcesz samodzielnie zbierać grzyby z lasu, dobrze jest mieć ze sobą konesera grzybów i bardzo dobrego zbieracza. Ryzyko pomylenia gatunków grzybów jadalnych z grzybami trującymi jest bardzo wysokie. Z drugiej strony warto wiedzieć, że z około 2500 gatunków grzybów osłoniętych rosnących w naszym kraju około 500 jest jadalnych, ale nie wszystkie są smaczne i delikatne. Wiele grzybów, które można jeść, ma gorzki smak i twarde włókna, mimo że nie są trujące i nie stanowią zagrożenia dla ludzi.
Najpopularniejszy gatunek grzybów jadalnych
Uprawiane grzyby
Pieczarki pieczarki lub Agaricus
Są to grzyby z rodziny gąbczastych, o okrągłej, białej, gładkiej i delikatnej czapce. Są to grzyby rosnące na warstwach roślinnych w grzybach, gdzie wilgoć, ciemność i chłód są niezbędnymi warunkami ich rozwoju.
Pieczarki mają delikatniejszy smak niż inne grzyby, są lubiane przez wszystkich i doskonale smakują w każdym przygotowaniu, można je także łączyć z warzywami i serami. Z tych grzybów wykorzystuje się zarówno kapelusz, jak i stopę, oba są równie smaczne.
Pieczarkę lub Agaricus można łatwo rozpoznać po idealnie okrągłej, białej i gładkiej czapce. Istnieją również gatunki Agaricus z okrągłym kapeluszem, ale w kolorze beżowo-szarym z łuskowatą teksturą, podobnie jak Agaricus leśny, szczególnie smaczny grzyb.
Grzyby boczniakowe
Grzyby te, podobnie jak pieczarki, należą również do rodziny gąbek jadalnych. W swoim naturalnym środowisku Pleurotus rosną na gnijących kłodach drzew i są znane jako pstrągi lub grzyby drzewiaste. Nazwa pstrąg wzięła się od koloru tych grzybów, zbliżonego do odcienia pstrąga występującego w wodach górskich, czegoś w rodzaju popielatej szarości.
Grzyby Pleurotus, które znajdziemy w sklepach, pochodzą jednak z pieczarkarni, gdzie hoduje się je na workach z resztkami warzyw i korą drzew. Boczniaki uprawne są bardzo smaczne i bezpieczne do spożycia. Można je łatwo rozpoznać po szaro-białym kształcie ucha.
Grzyby jadalne z naszych lasów
Grzyby Amanita – gąbki leśne
Jest to gatunek grzyba leśnego, który rośnie w cieplejszych obszarach, w górskich i nizinnych lasach liściastych. Większość grzybów z rodziny Amanita jest toksyczna, jeśli jest spożywana na surowo, dlatego należy je dokładnie oczyścić i ugotować. Nie można ich używać do sałatek, ale przygotowane na patelni są szczególnie smaczne i mają bogaty smak minerałów, lasu i ziemi.
Wśród grzybów Amanita najbardziej ceniony jest Gąbka Królewska lub Crăița, łososioworóżowy grzyb z okrągłą czapką. Można go również jeść na surowo, ale w małych ilościach, jest trudniejszy do strawienia. Zamiast tego, niegdyś uważano go za prawdziwy przysmak i często serwowano go na szlachetnych stołach.
Również w rodzinie Amanita jest inny szczególnie smaczny grzyb, a mianowicie kukułka lub kukułka (amanita rubescens). Rośnie w lasach liściastych w cieplejszych obszarach. Ma okrągłą, różową czapkę z okrągłymi łuskami. Po przecięciu kapelusza jego różowawy kolor nasila się i jest to szczególna cecha odróżniająca go od innych gatunków grzybów Amanita. Plopenchi należy jeść wyłącznie ugotowane.
Borowiki – grzyby leśne
Do rodziny borowików należą grzyby popularnie zwane grzybami. Należą do nich grzyby noszące popularne nazwy gąbki brązowej, gąbki papieskiej, gąbki wiedźmy, grzyba letniego i grzyba cygańskiego. Są to szczególnie smaczne grzyby, ale zaleca się spożywanie ich wyłącznie w postaci ugotowanej, ponieważ niektóre z nich są toksyczne na surowo.
Djeśli je lubisz spróbuj też tych przepisy z . Dowiedz się też, jak to zrobić
Grzyby Leccinum – grzyby łuskowate
Najbardziej znanym grzybem z tej rodziny jest grzyb topolowy, lejek topolowy lub pitarca pomarańczowa. Jest to grzyb występujący na osikach, rosnący od czerwca do października po letnich deszczach. Jest to wyjątkowo smaczny grzyb, który spożywa się na gorąco. Jego noga jest łuskowata, grubsza u góry, a biała czapka w miarę dojrzewania zmienia kolor na pomarańczowo-brązowy.
Grzyby Armillaria – ghebeles
Do tej rodziny zaliczają się grzyby pierścieniowe, grzyby miodowe i grzyby letnie, smukłe grzyby o zaokrąglonych głowach, które rosną w pęczkach u podstawy pni drzew. Są to szczególnie smaczne grzyby, ale należy je jeść wyłącznie na ciepło.
Grzyby dębowe należą do rodziny Gymnopus i są również grzybami smacznymi, o wyjątkowym smaku i bardzo pożywnymi.
Grzyby Cantharellus – kurki i trąbki
można je łatwo rozpoznać po lejkowatym kształcie oraz pięknym i atrakcyjnym żółtym kolorze. Trąbki to także grzyby w kształcie lejka, ale koloru czarnego.
Obydwa gatunki grzybów jadalnych są bardzo cenione ze względu na swój specyficzny smak i bardzo poszukiwane w lesie, a przy tym łatwe do rozpoznania.
Grzyby Morchella – te pomarszczone
Do tej rodziny jadalnych grzybów leśnych zalicza się kilkadziesiąt grzybów popularnie zwanych pomarszczkami, ze względu na ich pomarszczony kształt. Mogą mieć różne kolory: biały, szary, żółty, brązowy, czarny lub czerwonawy. Zvârciogi są bardzo smaczne, ale je się je tylko po ugotowaniu.
Grzyby bulwiaste – trufle
są to specjalne grzyby, które rosną u korzeni niektórych drzew lub dzikich drzew owocowych. Są to grzyby rzadkie, o wyjątkowym smaku, cenne i bardzo drogie. W naszym kraju dominują trufle czarne, które odnajduje się przy pomocy specjalnych psów wyszkolonych do wykrywania ich aromatu ukrytego w ziemi.
fot.: Shutterstock; Wikipedia