Błędy w uprawie kalarepy: Nieodpowiednie miejsce, temperatura, zła głębokość sadzenia

Każde warzywo jest najsmaczniejsze i najlepsze zaraz po zerwaniu lub wyrwaniu z ziemi. Dotyczy to podwójnie kalarepy. Jak uprawiać soczystą kalarepę? Jakich błędów unikać?

Kalarepa to jedno z pierwszych warzyw, które można nie tylko sadzić, ale i jeść. Uprawę można uprawiać w ogrodzie na kwietniku, ale z łatwością można ją także uprawiać na balkonie lub po prostu w pojemniku. Jest to warzywo smaczne i soczyste, o ile nie zaczyna zdrewnieć. Można tego łatwo uniknąć. Na co uważać? Jakich błędów najczęściej unikać?

Błąd przy wyborze witryny

Wybór właściwej lokalizacji jest kluczowym czynnikiem. Ważną rolę odgrywa temperatura i woda. Chociaż kalarepę można dobrze uprawiać wstępnie i sadzić na zewnątrz lub w osłoniętym grządce, problemem są bardzo niskie temperatury na początku i bardzo wysokie na końcu. Aby kalarepa była soczysta, musi rosnąć dość szybko. Nie trzeba podejmować nadmiernych wysiłków, aby utrzymać optymalną temperaturę podczas uprawy, warto jednak starać się wyeliminować skrajności. Dlatego konieczne jest dokładne przemyślenie miejsca, w którym posadzisz kalarepę.

Problem ze źle dobraną głębokością

Dużym i częstym błędem przy sadzeniu kalarepy jest głębokość sadzenia. W tym przypadku nie jest wymagana większa głębokość niż w przypadku uprawy wstępnej. Obstawianie głębiej jest zasadniczo błędne. Jeśli posadzisz płytko, roślina skutecznie się oprze lub położy. Choć na pierwszy rzut oka może się to nie wydawać, kalarepa potrzebuje wystarczająco dużo miejsca, aby dobrze rosnąć. Jeśli sadzimy blisko siebie, tj. bliżej niż 25×25 cm, może się zdarzyć, że składniki odżywcze nie wystarczą dla ograniczonego systemu korzeniowego. W rezultacie roślina ucierpi. Wtedy nie można nawet oczekiwać zadowalającego rezultatu.

A co z żółknięciem liści

Problemem jest żółknięcie liści. Krótko mówiąc, czasami warunki klimatyczne nieszczęśliwie się zbiegają, przez co starsze liście kalarepy zaczynają być atakowane przez infekcje spowodowane wilgocią, zaczynają żółknąć i obumierają. Gdy tylko odkryjesz żółknące dolne liście, usuń jeaby ewentualna infekcja nie rozprzestrzeniała się dalej.

kalarepa

Zdjęcie: Pixabay

Ochrona przed szkodnikami

W okresie wzrostu rośliny należy chronić przed szkodnikami. Z pewnością wskazane jest zabezpieczenie sadzonek kalarepy siatką lub włókniną, ale nawet wtedy należy to regularnie sprawdzać. jednak nawet pod siatką o stosunkowo dużych oczkach panuje inny mikroklimat. Jednak zwykle jest to odpowiednie, ponieważ warzywa dobrze rosną i mają wystarczającą ilość wilgoci. Jednak wentylacja jest również konieczna. Warto o tym pomyśleć już przy montażu siatki lub tkaniny. Wtedy kalarepa będzie rosła ku Twojej radości i satysfakcji.

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *