Jeśli chcesz bogatych zbiorów jagód porzeczek, musisz corocznie pielęgnować te krzewy. Można to osiągnąć już teraz, wiosną, poprzez wiosenne przycinanie. Jak postępować poprawnie? Wystarczy przestrzegać kilku zasad, które podsumowaliśmy w tym artykule.
Jedną z największych zalet porzeczek jest ich bezpretensjonalność. Większość gatunków owocuje, nawet jeśli nie dbamy o nie zbyt mocno. Jednak w takim przypadku plony z roku na rok są zwykle niższe. I nie tylko pod względem ilości owoców, ale także wielkości poszczególnych jagód. Aby uzyskać obfite zbiory, wystarczy prawidłowo przyciąć rośliny. Jednak zasady krojenia porzeczek białych, czerwonych i czarnych różnią się na poszczególnych etapach.
Idealnym momentem na cięcie porzeczek jest wczesna wiosna, czyli koniec lutego lub początek marca. W tym okresie porzeczki znajdują się w stanie spoczynku, dzięki czemu roślina lepiej radzi sobie z cięciem. Gdy porzeczki się obudzą i wykiełkują, lepiej nie przycinać znacząco pędów. Kolejnym ważnym czynnikiem jest pogoda. Cięcia nie należy wykonywać w mroźne dni, gdyż mogłoby to osłabić rośliny. Dlatego przed przycinaniem poczekaj, aż temperatura wzrośnie powyżej zera.
Jak przycinać krzew porzeczki?
1 rok
Po posadzeniu porzeczek zaleca się skrócenie wszystkich jednorocznych pędów do trzech pąków. Dzięki temu wspomożesz rozgałęzianie i wyhodujesz mocne pędy niezbędne do dalszego wzrostu. Przycinaj w ten sposób odmiany porzeczek czerwonych, białych i czarnych.
Drugi rok
W przyszłym roku wybierz około pięciu najsilniejszych pędów, których nie trzeba przycinać. Wręcz przeciwnie, wszystkie słabe, krótkie, suche lub uszkodzone pędy wycinaj bezpośrednio przy ziemi. W czerwcu można następnie wykonać kolejne cięcie wzrostu bocznego. Przytnij wszystkie pędy, które wrastają w koronę.
Trzeci rok
Pod koniec trzeciego roku krzewy powinny mieć od 10 do 15 pędów, najlepiej w równej liczbie pędów jednorocznych, dwuletnich i trzyletnich. Już od trzeciego roku życia wykonujemy cięcie podtrzymujące i dbamy o kształt korony.
Zobacz prawidłową procedurę przycinania wiosennego na poniższym filmie:
Źródło: YouTube
Cięcie konserwacyjne
Przycinaj co roku, aby zachować równowagę między wzrostem a owocowaniem. Ten rodzaj cięcia różni się w zależności od gatunku. Jednak w przypadku wszystkich odmian co roku należy wymieniać około 20–25% pędów owocujących.
Jeśli uprawiasz porzeczki czerwone lub białe, zaleca się regularne usuwanie pięcioletnich (lub starszych) pędów poprzez przycięcie ich blisko ziemi. Pędy te zwykle nie produkują już zbyt wiele, więc lepiej zrobić miejsce dla młodszych i bardziej żywotnych gałęzi.
W przypadku porzeczek czarnych wskazane jest usuwanie trzyletnich gałązek, najlepiej zaraz po zbiorach. Może się to wydawać dość drastycznym środkiem, ale pozostawienie starszych gałęzi spowodowałoby spadek plonów i znacznie mniejsze owoce. W przypadku czarnych porzeczek ważne jest również oświetlenie korony.
Jak przycinać porzeczki drzewiaste?
Drzewiaste formy porzeczek mają zwykle znacznie większe owoce niż krzewiaste. Jednak ich uprawa niesie ze sobą także szereg wad. Do najważniejszych zalicza się konieczność wsparcia w uprawie oraz krótszą żywotność. Nawet przy doskonałej pielęgnacji formy porzeczek nie trwają dłużej niż 8 do 12 lat. Dlatego tak ważna jest odpowiednia pielęgnacja porzeczek drzewiastych, aby maksymalnie przedłużyć ich żywotność.
Podczas przycinania ważne jest, aby korona była wolna w środku. Dlatego w pierwszej kolejności pozbądź się pędów wchodzących do korony. Wręcz przeciwnie, niech gałęzie skierowane na boki rosną, aby zwiększyć koronę. Zawsze skracaj pędy do zewnętrznego oka, aby korona miała kulisty kształt i sprzyjała kwitnieniu.