Libeček: Warunki udanej uprawy i co może ją uszkodzić

Libeček jest ziołem znanym i powszechnie stosowanym w naszym kraju. Wyróżnia się charakterystycznym aromatem i nadaje potrawom odpowiedni smak. Jakie warunki należy zapewnić, aby zapewnić pomyślny rozwój? A co z chorobami? Podpowiemy na co zwrócić uwagę i jak zrobić własne pesto z libecku.

Warunki uprawy lipy

Zioło to nie jest trudne w uprawie. Aby lukrecja dobrze rosła, musisz wybrać odpowiednie miejsce. Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych lub półcienistych, gdzie rośnie przez kilka lat. Można ją uprawiać z nasion i sadzonek. Ważne jest optymalne podlewanie. Libeček należy podlewać regularnie, uważając jednak na przelanie. Roślina tego nie lubi. Nie ma potrzeby nawożenia.

Zbiera się aromatyczne liście, ale można również zbierać nasiona, a nawet korzeń. I to stopniowo od maja, przez całe lato aż do listopada. Roślinę należy regularnie przycinać. To pobudzi jej wzrost i spowolni kwitnienie.

Ryzyko chorób i szkodników

Co może zagrozić dziecku? Zioło jest często atakowane przez patogeny grzybowe, które powodują plamistość liści. Może to być jakiś rodzaj rdzy. Następnie musisz sprawdzić ogród, aby sprawdzić, czy występuje on również na innych roślinach. Pomoc polega na profilaktyce lub najpóźniej po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, na zastosowaniu oprysków. Walka z rdzą jest często bardzo skomplikowana. Jeśli nawet przesadzenie zioła nie pomoże, wybierz uprawę w pojemniku. Choć znajdujący się w nim libekek nie osiągnie takich rozmiarów, w zupełności wystarczy Ci do wykorzystania w kuchni.

ziele

Zdjęcie: Pixabay

Pesto Libeku

Pyszne pesto z Libečki, które szczególnie dobrze komponuje się z makaronem. Wystarczy z grubsza posiekać 5 garści liści lipy i wrzucić je do blendera wraz z 2 ząbkami czosnku i 100 g nasion słonecznika. Dolać 200 ml oliwy i wszystko z grubsza wymieszać, tak aby w mieszance pozostały drobne kawałki pestek słonecznika. Pesto należy przechowywać w zamkniętym słoiczku, w lodówce.

Źródło: zahradkaruvrok.cz, Living.iprima.cz

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *