Jeśli posiadasz jedną lub więcej roślin mięsożernych, z pewnością wiesz, że są to bardzo szczególne zielone stworzenia i wymagają szczególnej opieki. Czy na pewno robisz wszystko, co w ich mocy?
Zawsze budzą wielką fascynację i za każdym razem, gdy można je spotkać na wyprzedażach w szkółkach czy w dużych sklepach ogrodniczych, ale rośliny mięsożerne tak naprawdę są jak wszystkie inne rośliny, choć sposób, w jaki wchłaniają składniki odżywcze, różni się nieco od tego, czego oczekuje się od istot uznawanych za całkowicie nieszkodliwe. Nawet dla ludzi rośliny owadożerne nadal są nieszkodliwe. Oczywiście są one nieco mniejsze w przypadku owady kto, przyciągany przez kształty i chodź zabarwienie, w niektórych przypadkach nawet je dawaj pachnie, produkowane przez rośliny lądują dokładnie tam, gdzie nie powinny, a następnie zostają strawione. Rośliny mięsożerne różnią się pod względem form i sposobów zdobywania pożywienia, dlatego każda z nich ma swoje specyficzne cechy.
Czy wiesz na przykład, że niektórzy nawet tak mogą przetrwać na zewnątrz, z niewielką pomocą, nawet przy temperaturach poniżej -10°C? A czy wiesz, że podobnie jak wszystkie inne rośliny, nawet jeśli nie wymagają masowego przycinania, nadal wymagają przycinania usuń suche liście a martwe elementy? Albo nawet to niektóre rozmnażają się poprzez nasiona podczas gdy inni trochę jak sukulenty lub inne rośliny, które ich nie potrzebująrozmnażają się liście które są oddzielane i przekształcane w podstawę nowych okazów?
Sekrety roślin mięsożernych, co warto wiedzieć przed ich zakupem
Zobaczenie okazu rośliny mięsożernej w szkółce i być może złapanie go w chwili, gdy przyjęła swoją porcję pożywienia, jest trochę jak oglądanie z bliska dużego drapieżnika kończącego polowanie. Ponieważ rośliny mięsożerne przede wszystkim obciążają rośliny, o których wszyscy jesteśmy przekonani: zielone, nieszkodliwe, kwiatowe i stworzone tylko i wyłącznie po to, by upiększać ogrody i tarasy. Ale rośliny to bardzo starożytne istoty, które rozwinęły niemal nieskończoną serię strategie przetrwania. Niektórzy postanowili nie polegać zbytnio na korzeniach i glebie w poszukiwaniu pożywienia, ale szukać owadów.
Z tego powodu większość roślin mięsożernych pochodzi z obszarów, gdzie gleba jest szczególnie sucha lub ubogie w składniki odżywcze. Pierwsza świetna rada brzmi unikaj torfu w glebie, również dlatego, że odnotowano również eksperyment na oficjalnej stronie Królewskiego Towarzystwa Ogrodniczego co dokładnie mówi o korzyściach płynących z unikania torfu w glebie dla tego typu roślin. Jak już wspomniano, niektóre można sadzić na zewnątrz podczas gdy inne nie mogą znieść zimna i dlatego będziesz musiał zdecydować, czy przenieść je na zewnątrz w ciepłym sezonie, a następnie, gdy pora się zmieni, zabrać je z powrotem do domu, czy też zatrzymać zawsze w domu. To także jest ważne woda.
Różne gatunki mają różne potrzeby, ale ogólnie zaleca się unikanie stosowania woda z kranu: lepsza jest woda deszczowa lub, jeśli nie jest dostępna, woda destylowana. A skoro już mowa o wodzie, to nie należy jej upuszczać na roślinę, lecz umieścić ją w pojemniku pojemnik w którym następnie należy umieścić doniczkę bez spodka, aby roślina i gleba mogły w razie potrzeby wchłonąć wilgoć. Jeśli Twoim problemem jest zbyt sucha pogoda, możesz lekko przykryć glebę chipsy z kory.
Jak rozmnażać nowe rośliny mięsożerne?
Dbasz o swoje zielone stworzenia, jednocześnie upewniając się, że mają możliwość przebywania w środowisku, w którym krążą owady, które muszą karmić. Ale rośliny jak wszystkie istoty starzeją się i dlatego może nadszedł czas, aby pomyśleć o technikach propagacja. Przede wszystkim, zanim pomyślisz o produkcji małych roślin, upewnij się, że ewentualna roślina mateczna je posiada przestrzeń wystarczająco. Następnie w oparciu o specyfikacje każdego rodzaju zakładu, dla którego możesz po prostu pracować dział, i działa dobrze ze słynnym Dionea Muscipula, lub poprzez nasiona, jeśli masz je w domu Nepenthes.