Czy Twoje pomidory mają pleśń? Podpowiemy, jak możesz to odwrócić

Grzyby należą do największych i najbardziej podstępnych wrogów pomidorów i mogą sprawić kłopoty nawet doświadczonemu ogrodnikowi. Najlepiej czują się w przypadku naprzemiennych ciepłych i zimnych dni lub nocy oraz deszczu. Deszczowe, ciepłe letnie dni są idealne do rozprzestrzeniania się pleśni. Czy po porażeniu pomidorów można jeszcze uratować zbiory? Wskazówki i porady dotyczące zwalczania chorób grzybowych pomidorów: zarazy ziemniaka i szarej pleśni lub szarej zgnilizny pomidora.

Jeszcze kilka tygodni temu była pięknie wyhodowana, mocna, świeża i obficie obsadzona owocami. Pogoda ostatnich dni niesamowicie zmieniła ich wzrost. Na liściach i owocach zaczynają pojawiać się brązowe plamy, roślina przestała rosnąć i wygląda, jakby spaliła ją ostre słońce. Co się dzieje? Pomidory są atakowane przez mączniaka rzekomego, który jest najgroźniejszą chorobą pomidorów. Pojawia się nagle i w niektórych latach całkowicie dziesiątkuje plony. Innym razem nawet nie wiemy, że istnieje jakakolwiek pleśń. Deszczowe, ciepłe letnie dni są idealne do rozprzestrzeniania się pleśni.

W przypadku silnej inwazji konieczne jest usunięcie całych roślin. Zaatakowane rośliny należy natychmiast usunąć, najlepiej spalić! Zdecydowanie nie należy do kompostownika!

Zaraza ziemniaczana – zaraza pomidorowa

Największym wrogiem plantatorów pomidorów jest zaraza ziemniaczana lub phytophthora (Phytophthora infestans) – zaraza pomidorowa. Na liściach pojawiają się wodniste, szarozielone, później brązowe plamy, które szybko się rozprzestrzeniają i wysychają. Na owocach pojawiają się małe szarozielone plamki, które szybko się powiększają, brązowieją, a powierzchnia jest pomarszczona. Idealnymi warunkami dla zarazy ziemniaka są wilgoć i wahania temperatur. Deszczowe, letnie, ciepłe dni są dla niej idealne.

Szara pleśń – szara zgnilizna pomidorów

Największym strachem jest szara zgnilizna pomidorów. Dosłownie rozprzestrzenia się szybko i pojawia się praktycznie na całej roślinie. Szara zgnilizna pomidora lub botrytis jest również określana jako szara pleśń (Botrytis cinerea). Kiedy pojawia się szara zgnilizna, szybko rosnące szare plamy atakują liście, łodygi i owoce, które stopniowo brązowieją, wysychają i pokrywają się typowym szarym nalotem grzyba. Na owocach czasami pojawiają się jasnożółte obwódki tych plam.

Pomidory mogą być również atakowane przez inne choroby. Patrzeć na,

Jak zapobiegać chorobom grzybiczym pomidorów

  • Oryginalne zimują w dotkniętych częściach, dlatego powinniśmy pomyśleć, że najbardziej podstawowym środkiem przeciwko grzybowi pomidora jest uprawa pomidorów jak najdalej od miejsca, w którym je rosły przynajmniej przez poprzednie dwa lata. Nie sadzimy ich nawet po ziemniakach, papryce i cukinii.

  • Pomidory należy sadzić w odpowiedniej odległości od siebie, aby infekcja rozprzestrzeniała się możliwie najwolniej. Zapobiega również nieprzyjemnej wilgoci i jej zatrzymywaniu na skutek przewiewności.

  • Nie sadzimy pomidorów w bezpośrednim sąsiedztwie ziemniaków, które często są atakowane przez zarazę ziemniaczaną i mogą przenieść się na sąsiednie pomidory.

  • Wręcz przeciwnie, pomidory należą do rabat, które odkażają glebę i jednocześnie chronią przed grzybami. Podobnie pomidory również korzystają z a

  • Pomidory w sztyfcie należy odpowiednio przywiązać do podpory, a rośliny należy systematycznie uszczypnąć. Jeśli liście lub owoce zbliżą się do gleby w większych ilościach, mogą zatrzymać więcej wilgoci.

  • Regularnie i dokładnie sprawdzamy rośliny. W przypadku słabszego porażenia przycinamy liście, aby przynajmniej częściowo usunąć źródło rozprzestrzeniania się grzyba.

  • Chronione łóżka z jak najwięcej światła słonecznegooptymalnie po południowej stronie domu pod zwisem dachu, gdzie są chronione przed deszczem.

  • Podczas podlewania nigdy nie moczymy liści i łodyg roślin. Podlewamy ostrożnie bezpośrednio do korzeni rano w słoneczny dzień, aby szybko przeschły.

  • Uprawiamy rośliny, które są naturalnie odporne na pleśń, mają mniejsze i smaczniejsze owoce oraz są łatwe w uprawie.

Domowe środki grzybobójcze

  • Wypróbujemy go jako naturalną ochronę przed grzybami, gdyż zawiera substancje grzybobójcze. Przygotuj napar: 50 g rozgniecionego czosnku zalej 5 litrami wrzącej wody i odstaw na 1 dzień. Przecedzić przez filtr do kawy, rozcieńczyć w stosunku 1:3–4, przelać do spryskiwacza i aplikować co drugi dzień.

  • Może także zwalczać grzyby: dokładnie wymieszaj 5 łyżek proszku do pieczenia z 5 litrami wody i kilkoma kroplami oleju roślinnego. Mieszankę dokładnie wymieszać i nakładać raz na trzy dni.

  • Jest również skuteczny. Do oprysku rozpuścić pół tabletki aspiryny w 1 litrze wody destylowanej lub przegotowanej, pozostawić na co najmniej dwie godziny. Aspirynę w sprayu stosuje się profilaktycznie raz na dwa do trzech miesięcy. Jeśli pleśń zaatakowała już sadzonkę pomidora, to częściej, ale maksymalnie raz na trzy do czterech tygodni. Uważaj, aby nie spalić liści, dlatego aplikuj go tylko wcześnie rano lub późnym wieczorem.

  • Świetnym domowym środkiem grzybobójczym jest: Traktuj porażone rośliny sprayem składającym się z 8 łyżek sody oczyszczonej, 5 łyżek oleju i 8 litrów wody. Najpierw wymieszaj olej z wodą, a następnie dodaj sodę. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Roztworem nanieść za pomocą opryskiwacza ręcznego na dotknięte miejsca. Przed opryskiem usunąć chore części rośliny, spryskać czystą wodą i dopiero wtedy domowym środkiem grzybobójczym na bazie oleju. Ostrożnie opryskujemy całą roślinę, nie zapominając o spodniej stronie liści. Powtarzamy codziennie przez siedem dni, ale co najmniej trzy razy. Opryski wykonujemy profilaktycznie raz na dziesięć do dwudziestu dni.

Często konieczna jest ochrona chemiczna

Idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie pierwszego oprysku już w czerwcu i jego powtarzanie w odstępie 10 do 14 dni, zwłaszcza przy wilgotnej i deszczowej pogodzie. Zaleca się naprzemienne stosowanie różnych preparatów, nawet grzyby „przyzwyczajają się” do chemii i stają się na nią odporne. Różnych preparatów jest wiele, najlepiej stosować preparaty o krótszym okresie ochrony. Wszystkie preparaty tłumią także inne choroby.

Inteligentny grzyb

Jednak nie każdy chce umieszczać chemię w swoim ogrodzie, dlatego popularna jest tak zwana inteligentna grzybka Pythium oligandrum. Preparat nie atakuje samych roślin, a jedynie znajdujące się na nich grzyby. Ze względu na biologiczną zasadę działania roślin nie można przedawkować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *