Wiosna to idealny czas na zbieranie mniszek lekarski. Gotowy skarb do kuchni, który możesz za darmo zebrać w ogrodzie i na łące. Po co zbierać na wiosnę? Jak wykorzystać mlecze w kuchni?
Najlepiej zbierać wiosnąkiedy mlecze mają największą siłę i mogą zapewnić naszemu organizmowi wszystko, czego potrzebuje po zimie.
Mniszek lekarski lub krem leczniczy
Mniszek lekarski rośnie wszędzie. Jednak najmniej popularna jest wśród ogrodników, którzy uważają ją za chwast inwazyjny. Co za wstyd. Nie stoi ponad skarbami natury, które wciąż są wolne. Dawniej było to wartościowe warzywo, którego nie mogło zabraknąć na talerzu niemal każdego gospodarstwa domowego. Dziś stopniowo i słusznie ponownie trafia do naszej kuchni.
Wykorzystując każdą część
Ogromną zaletą mniszka lekarskiego jest to, że można wykorzystać każdą jego część. Korzenie smacznej kawy lub herbaty, liście do różnych potraw, do sałatek i kwiatów jako podstawowy surowiec do produkcji wina, lemoniady czy syropu. Istnieje niezliczona ilość przepisów na dodanie mniszka lekarskiego.
Już teraz, wiosną, warto skupić uwagę na liściach mniszka lekarskiego, które zbiera się od marca do września. Jednak teraz, wiosną, mają największą moc i efekt. Z chwilą zerwania liścia lub kwiatu należy go natychmiast przetworzyć lub zjeść. Chodzi o to, że po zerwaniu liści lub kwiatów życiodajna energia z rośliny szybko znika.
Zdjęcie: Pixabay
Syrop z kwiatu mniszka lekarskiego
Syrop z mniszka lekarskiego jest łatwy w przygotowaniu, więc poradzi sobie z nim każdy. Potrzebujesz około 400 czystych kwiatów, które zalewasz 2 litrami wody i doprowadzasz do wrzenia. Następnego dnia roztwór przecedzić przez bardzo drobne sito lub gazę, dodać 1 i ½ kg cukru, sok z 2 cytryn i powoli podgrzewać. Po około 2–3 godzinach syrop zacznie powoli gęstnieć. Gdy będziesz zadowolony z gęstości, po prostu wyłącz kuchenkę. Jeszcze ciepły syrop wlać do czystych szklanek.
Źródło: Vitalia.cz, bydlimekvalitne.cz
Zdjęcie poglądowe: Pixabay