Odmiana nadająca się do siewu i zbioru młodych liści szpinaku. Przepis na pyszne naleśniki szpinakowe

Po zimie naturalnie mamy ochotę wgryźć się w własne świeże warzywa. Jeśli chcesz cieszyć się młodymi listkami szpinaku, musisz wybrać odpowiednie odmiany do siewu i późniejszego zbioru. Które to są? A jak przygotować smaczne naleśniki szpinakowe w domu? Przedstawiamy prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy.

Szpinak jest zdrowy, smaczny i nazywany jest warzywem krótkiego dnia. Gdy dzień wydłuża się do 10–14 godzin, większość odmian zaczyna kwitnąć, a rośliny wytwarzają małe, gorzkie liście o wyższej zawartości kwasu szczawiowego. Dlatego latem nie uprawia się szpinaku.

Odpowiednie odmiany na wczesną wiosnę

Podstawą jest wybór odpowiedniego gatunku. Przy wyborze należy kierować się planowanym terminem siewu. Do uprawy wczesną wiosną nadają się odmiany dobrze tolerujące zimno. Wybierz wczesne hybrydy F1, takie jak Hudson F1, Monores i Bordeaux, również należą do sprawdzonych.

Siew i wskazówki, jak zachować jak najwięcej korzystnych substancji

Siew odbywa się wczesną wiosną, w rzędach oddalonych od siebie o 30 cm. Rośliny o wysokości około 5 cm należy zbierać albo przez odrywanie całej rośliny, stopniowo odrywając zewnętrzne liście, albo przez przycięcie liści do wysokości 2,5 cm nad ziemią, aby roślina mogła odrosnąć z nowymi liśćmi. Zbiór szpinaku można przedłużyć poprzez kolejne siewy.

Oczywiście najzdrowszym szpinakiem są jego liście. Najkorzystniejsze substancje uzyskasz jedząc je na świeżo lub na surowo, np. w sałatce. Jeśli jednak krótko udusisz szpinak, wydobędziesz z niego jeszcze więcej witaminy A. Szpinak jest doskonały sam w sobie, jako dodatek. Możesz także spróbować dodać go do innych potraw. Można też spróbować pysznych naleśników szpinakowych.

warzywa

Zdjęcie: Pixabay

Proste naleśniki ze szpinakiem

Podstawą są klasyczne naleśniki, gdzie 400 ml mleka, 200 g mąki zwykłej, 2 jajka, szczyptę soli i szczyptę cukru ubijamy mikserem i odstawiamy na około 10 minut. Na patelnię z odrobiną oleju i na łagodniejszym ustawieniu, przełóż ciasto na 1 część. Smażyć równomiernie z obu stron. Podawać ze szpinakiem.

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *