Kozlíček polníček: Jak uprawiać delikatną sałatę o orzechowym smaku i wzmacniać w ten sposób swoją odporność

Grab ma delikatne zielone liście o pysznym orzechowym smaku, które są również bogate w witaminy i minerały. To mało wymagające warzywo liściaste możemy uprawiać przez cały rok. Jednak najlepszy jest siew późnym latem, gdyż trąbka bardzo dobrze znosi mróz, dzięki czemu możemy zbierać świeże liście przez całą zimę, nawet pod śniegiem.

to warzywo liściaste odlegle spokrewnione z lecznictwem. Kozlíček polníček to mało wymagająca roślina jednoroczna, tworząca rozety z liści o wysokości do 10 cm. Kiedy kwitnie niebiesko-białymi kwiatami, osiąga wysokość do 30 cm. Trąbka ma delikatne, ciemnozielone liście. Dzięki stopniowemu wysiewowi możemy cieszyć się świeżymi warzywami liściastymi przez cały rok. Dzięki bardzo dobrej odporności na mróz można ją zbierać przez całą zimę!

Efekty trębacza Kozlíčka

Soczyste liście trąbki zawierają dużą ilość witamin A, C i E, kwasu foliowego, rutyny, a także wapnia, potasu, żelaza i magnezu. Najlepsze jest to, że liście rogowca możemy jeść w miesiącach zimowych, kiedy brakuje świeżych witamin i minerałów.

Regularne spożywanie dzikiej kozy w naturalny sposób zwiększa odporność organizmu, wspomaga metabolizm i tworzenie krwi, usuwa zmęczenie i stres, oczyszcza umysł i poprawia nastrój. Dzięki zrównoważonemu stosunkowi minerałów (zwłaszcza potasu i magnezu) nadaje się jako profilaktyka chorób serca, zwłaszcza zawału mięśnia sercowego. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego trąbka jest idealna dla przyszłych mam.

Jak uprawiać trąbkę w ogrodzie

  1. Trąbkę zasiewamy w kwietniku z wystarczającą ilością słońca i światła.

  2. Idealna temperatura do rozwoju trąbki to 10-20°C, dobrze znosi nawet większe spadki temperatur, jest mrozoodporna i nie przeszkadza jej nawet -10°C.

  3. Najwcześniej uprawiana w naszym kraju jest odmiana wielkolistna (D’olanda i seme Grosso), która tworzy bogatą rozetę liści, ma liście średnio zielone, owalne, wydłużone ze stosunkowo wydatnym żyłkowaniem. Odmiana stosunkowo dobrze zimuje.

  4. Gleba powinna być średnio ciężka, przepuszczalna, bogata w próchnicę i obojętna lub lekko zasadowa.

  5. Bugle nie toleruje nawożenia bezpośredniego i gleb kwaśnych.

  6. Dobrze rośnie w sąsiedztwie tymianku, żywokostu i siewu jesiennego. Zaleca się planowanie w pobliżu warzyw, które można zbierać również zimą.

  7. Dzioborożec ze względu na krótki okres wegetacyjny jest mało podatny na ataki szkodników i chorób. Ale podobnie jak inne sałatki, zwłaszcza wiosenne wysiewy trąbki mogą być przysmakiem, dlatego należy chronić przed nimi sałatkę.

  8. Nasiona rogówki wysiewamy do grządki zewnętrznej od lutego do marca (zbiór trwa od kwietnia do maja), jeśli wysiewamy w lipcu, zbieramy od sierpnia do października, nasiona wysiane od końca sierpnia do października zimujemy i zbiory w przyszłym roku wczesną wiosną.

  9. Nasiona wysiewamy na głębokość około 1 cm w rozstawie rzędów około 15 cm, w odstępach 0,5–1 cm.

  10. Po wysianiu trąbki obficie ją podlewamy oraz często spulchniamy i odchwaszczamy glebę. Zaleca się okrycie sadzonek białą włókniną, co skróci okres wegetacji.

  11. Ze względu na płytki system korzeniowy i krótką wegetację koza trąbkowa ma dość wysokie wymagania wodne. Do pomyślnego wzrostu potrzebuje wystarczającego i regularnego podlewania, aby liście były soczyste i chrupiące. Kiedy cierpią z powodu suszy, liście żółkną i karłowate.

  12. Gdy tylko na roślinie wypuści czwarty liść, możemy zebrać trąbkę. Liści nie zrywa się pojedynczo, ale całą rozetę liściową, wykopując całą roślinę nożem z ziemi i dokładnie ją myjąc.

Bugle koza w kuchni

Soczyste rozety liściowe o lekko słodkim orzechowym smaku przygotowuje się podobnie jak rozetę główkową lub podobnie jak trąbka Kozlíček rośnie blisko ziemi, dlatego jej liście często są zabrudzone ziemią, dlatego należy ją umył się naprawdę dokładnie. Używamy całych biletów. Przygotuj doskonały sos do trąbki z oliwy, octu lub soku z cytryny, dodaj odrobinę soli, pieprzu i dosłodź cukrem lub miodem. Kozlíček polníček stosowany jest do makaronów, mięs, serów, doskonale komponuje się z smażonymi mieszankami warzywnymi. Świetnie komponuje się z zimowymi napojami witaminowymi, dobrze komponuje się z bananem, awokado, jabłkiem czy imbirem.

Napój wzmacniający odporność

Składniki

  • 1 małe jabłko

  • 1 mały banan

  • kawałek świeżego imbiru (około 3 cm)

  • 3 czubate garści trąbki

  • 1 łyżka soku z cytryny

metoda

Jabłko, banana i imbir obierz i posiekaj, włóż do blendera, dodaj trąbkę i zalej wodą tak, aby wystawała około 3 cm ponad owoce i warzywa, dodaj sok z cytryny i miksuj na najwyższych obrotach przez około 3 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *