Uprawa arbuzów i melonów cukrowych: jak poznać, kiedy są dojrzałe

Ciepłe lata sprzyjają pomyślnej uprawie melonów, a dziś grządki melonów nie są rzadkością. Arbuzy i melony cukrowe zbieramy w naszych ogrodach zazwyczaj od końca sierpnia do końca września. Po czym poznać, że arbuz jest już dojrzały i można go zebrać? To właśnie powiedzą nam doświadczeni hodowcy.

to popularny owoc letni, chociaż pod względem uprawy arbuz jest warzywem owocowym. Arbuzy dzielą się na dwie główne grupy, a mianowicie (arbuz pospolity botaniczny Citrullus lanatus) i melon cukrowy (botanicznie Melon Cucumis). Uprawia się wiele rodzajów melonów, które mają różne kolory i kształty.

Arbuz

Arbuz świetnie smakuje, wspaniale pachnie i ma mało kalorii. Jest to idealny zdrowy letni orzeźwiający napój, zawierający średnio 92% wody. Dojrzały arbuz ma zazwyczaj czerwonawy lub żółty, wodnisty miąższ i zieloną skórkę z jasnymi i ciemnymi paskami, w zależności od odmiany. Może osiągnąć wagę około 15 kg, ale podobno najlepsze melony ważą około 2,5 kg.

MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:

Jak poznać, że arbuz jest dojrzały

Określenie, czy arbuz jest dojrzały, może być nieco trudne. „Dojrzały Arbuza w kwietniku rozpoznaje się głównie po wysuszonych wąsach łodygi (wyrastają podobnie jak łodyga owocu od kąta liścia) i klasycznej pętli utworzonej przez łodygę. Skórka dojrzałych arbuzów jest błyszcząca, a w miejscu kontaktu z ziemią, tzw. brzuchu, pojawiają się żółtawe plamy. Dojrzały arbuz przy delikatnym stuknięciu zwykle wydaje głuchy, dudniący dźwięk. wyjaśnia hodowca Jan Prášil.

Jak długo może wytrzymać cały arbuz?

  • Arbuzy mają twardą skórkę i można je przechowywać przez około dwa miesiące po zbiorze w temperaturze około 15°C i wilgotności względnej 85-90%. Owoce dojrzewają przez cały okres przechowywania. Zachowują swój smak przez około trzy tygodnie, po czym właściwości smakowe powoli ulegają pogorszeniu.

Melon cukrowy

Melon cukrowy jest mniejszy od arbuza, miąższ jest gęstszy, kolory są białawe, żółte, pomarańczowe lub zielonkawe. Skórka może być gładka, siatkowata lub prążkowana i zabarwiona na żółto, zielono lub brązowo. Melony cukrowe są bardzo smaczne, ale także dobre dla naszego zdrowia. Zawierają stosunkowo dużą ilość witaminy C, witamin z grupy B, sodu, potasu, miedzi i cynku. Błonnik jest doskonały do ​​prawidłowego trawienia.

Rodzaje melona cukrowego

Istnieje wiele rodzajów kandyzowanych melonów, do najbardziej znanych należą:

  • Gallia o żółto-zielonym miąższu i skórze popękanej jak kora drzewa

  • Kantalupa (kantalupa lub też kantalupa) o słodko-pomarańczowym miąższu, pachnącym ananasem i skórką podobną do Galii

  • Spadź (melon spadziowy) o miękkim jasnozielonym miąższu i żółtej skórce

  • Charentais o słodkim i aromatycznym miąższu w kolorze moreli i jasnozielonej skórce z wyraźnym ściągaczem

Kiedy dojrzały melon cukrowy?

Zbieramy w pełni dojrzałe owoce. Prawidłowo dojrzały arbuz ma jedynie cienką, twardą skórkę, w środku znajduje się słodki, miękki, różnobarwny miąższ. Podstawowymi wskaźnikami dojrzałości są zazwyczaj mocny aromat i zmiana koloru skórki.

„Ale znakiem, który naprawdę nam to potwierdzi, jest łodyga płodu, a raczej jej brak. Kiedy kupujemy arbuza w sklepie, ma on łodygę na owocu, zwykle zakrzywioną jak tarcza, ale kiedy kupujemy melona cukrowego, zawsze jest ona pozbawiona łodygi. W dojrzałym melonie cukrowym łodyga owocu zaczyna się oddzielać. Najpierw delikatnie, wokół krawędzi, stopniowo coraz bardziej” mówi hodowca Peter Gajdoštin i dodaje: „Kiedy delikatnie szturchniemy go palcem, oddziela się całkowicie. Kiedy chwycimy dojrzałego melona cukrowego, po prostu zostaje on w naszej dłoni.”

  • Jeśli położysz palec na melonie cukrowym i lekko go dociśniesz, a skórka ani trochę nie rozluźni się, oznacza to, że nie jest to jeszcze dojrzały kawałek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *