Jadalny tasiemiec: Próbowaliśmy uprawiać shiitake w domu i jest to całkowicie proste

Kiedy termin „jadalny” oznacza „jadalny”, dla wielu z nas tak naprawdę nie ma to żadnego znaczenia. Nazwa shiitake jest prawdopodobnie nieco bardziej znana. Jest to bardzo stary grzyb, który był uprawiany w Chinach wiele tysięcy lat temu. Uprawiano ją na długich pniach o stosunkowo małej średnicy. Jednak dopiero w 1914 roku Japończycy przystąpili do uprawy celowanej, kiedy to kłody zaczęto bezpośrednio zaszczepiać sadzonkami, które przygotowali z czystej grzybni.

Różne nazwy tego samego grzyba

Oprócz samej nazwy shiitake, w Chinach spotykamy się z nazwą Xiangu, gdzie słowo xian określa smak i gu jako sam grzyb. W Japonii jedno z drzew, a mianowicie Passania cuspidata, nazywane jest shii i po japońsku jest także grzybem.

Jak wygląda jadalny wąż?

Charakteryzuje się głównie kapeluszem od jasnego do ciemnobrązowego, który ma ciemniejszą część środkową. Jego średnica waha się od 5 do 12 cm. Często jest popękana i łuszcząca się. Z samego dołu kapelusza wyrastają białe łuski, które później stają się lekko różowe i mają brązowe plamki. Łodyga jest dość gruba, ma średnicę około 5–15 mm. Grzyb charakteryzuje się bardzo przyjemnym grzybowym zapachem. Jest dużo bardziej aromatyczny niż np. boczniaki.

Grzyby shiitake

Wąż jadalny ze wszystkich stron: Fot. Radek Stefana

Uprawa wyłącznie w warunkach domowych

Zgadza się, na wolności nie spotkasz tego grzyba, chociaż ze względu na jego coraz masową uprawę w domu może to nastąpić kiedyś w najbliższej przyszłości. Grzyby shiitake uprawiane są na bukach Fagales. W ciągu około dwóch miesięcy zostaną zaszczepione kłody ze ściętych drzew. Następnie grzybnię pozostawia się do wzrostu przez kłody przez 6 do 18 miesięcy.

Jak uprawiać shiitake w domu

Bardzo prosto. Możesz po prostu zamówić sadzonki shiitake przez Internet, kosztuje to około 150 koron. Zrobiliśmy to. Rozpakowaliśmy go w domu i włożyliśmy kostkę z sadzonką do plastikowego pudełka. Przechowywano go w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej nieco powyżej 20 stopni Celsjusza. Po prostu regularnie podlewaliśmy sadzonkę. Po około tygodniu otrzymaliśmy piękne grzyby. Przecież sami możecie zobaczyć na zdjęciach.

Sadzonka shiitake po tygodniu

Sadzonki shiitake po tygodniu: Fot. Radek Štěpán

Kulinarne zastosowania shiitake

Jest naprawdę wielofunkcyjny. Szczególnie polecany jest do mięs, ale grzyby można również suszyć. Próbowaliśmy klasycznego smażonego, który był lepszy od grzybowego. Krótko mówiąc, pachniała bardziej jak grzyby. Owoce są w końcu trochę twardsze, pewnie dlatego nazwa jest trudna, ale narybek był doskonały.

Frytki Shiitake

Smażony shiitake: zdjęcie: Radek Štěpán

Źródła informacji: Autor, ohoubach.cz

Jadalny wężogłowy: Zdjęcie podglądowe Radek Stefana

Radek Stepan

Ogród to moje hobby, mam duże doświadczenie i chcę się nim dzielić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *