Cięcie brzoskwiń: nie jest konieczne, ale może bardzo pomóc

Przycinanie drzew owocowych nie zawsze jest konieczne, ale ma swoje zalety. Drzewa brzoskwiniowe zazwyczaj płacą za drzewa, które wymagają nieco mniej konserwacji niż inne drzewa owocowe. Dojrzewają wcześniej w sezonie, dzięki czemu są mniej podatne na choroby i szkodniki. Dzięki prawidłowemu cięciu możesz ułatwić zbiór, ale także wesprzeć ogólną witalność drzewa. A im lepsze jest drzewo, tym więcej owoców może wydać. Jakie są jeszcze zalety cięcia i jak je wykonać?

Cięcie brzoskwiń i jego zalety

  • Rozświetlenie korony – poszczególne owoce będą miały większy dostęp do słońca, co sprzyja ich dojrzewaniu.
  • Napowietrzenie korony – korona przewiewna jest mniej podatna na choroby grzybowe i grzybicze.
  • Lepszy dostęp do owoców – owoce są lepiej widoczne i łatwiejsze do zbioru. Jeśli tniesz w celu kontrolowania wysokości, jest to kolejny punkt ułatwiający zbiór.
  • Usuwasz chore i połamane gałęzie.
  • Drzewo wygląda lepiej.
  • Gałęzie nie łamią się same, co przekłada się na dłuższą żywotność drzewa.

Rdza

Zdjęcie: Pixabay

Właściwy czas na cięcie

Brzoskwinie (i większość innych drzew owocowych) przycina się w okresie spoczynku. Jednak brzoskwinie mogą nie wytrzymać cięcia zimą, ponieważ są podatne na mróz i w rezultacie mogą umrzeć. Dlatego cięcie rozpoczynamy wczesną wiosną, najlepiej w lutym, kiedy pąki zaczynają puchnąć i różowieć. Z punktu widzenia szkodników ważny jest także prawidłowy termin cięcia. Jeśli w środku brzoskwini rozwijają się pędy, możesz je w każdej chwili przyciąć. Można to zrobić również latem, aby nie zacieniały owoców.

Kawałek młodej brzoskwini

Cięcie to ma na celu zapewnienie prawidłowego wzrostu brzoskwini. Jeżeli sadziłeś jesienią, na pierwsze cięcie poczekaj do wiosny. Przycinaj brzoskwinię tak, aby najniższa gałąź znajdowała się co najmniej 38 cm nad ziemią. Najwyższa gałąź powinna znajdować się około 75 cm nad ziemią. Przytnij te, które są wyższe. Idealnie wszystkie gałęzie powinny rosnąć pod kątem 45 °. Jeśli nie podąża za tym żadna gałąź, przytnij wszystkie oprócz jednej. Następnie poczekaj, aż wyrosną nowe pąki.

Wybierz dwie lub trzy główne gałęzie, z których każda powinna wskazywać w innym kierunku. W miarę dojrzewania drzewa na tych gałęziach będą znajdować się mniejsze gałęzie boczne. Podczas przycinania tnij gałęzie blisko pnia drzewa. Zapewni to niewielki kołnierz wzrostu, który zapobiegnie złamaniu gałęzi.

Sekcja dojrzałych drzew brzoskwiniowych

W przypadku dużych drzew przycinamy o każdej porze roku, koncentrując się na chorych i martwych gałęziach oraz usuwając „mumie” – suszone owoce z poprzedniego sezonu. Wybieramy od czterech do sześciu głównych gałęzi, a resztę wycinamy. Wszystkie te gałęzie powinny rosnąć pod kątem 45° od pnia drzewa. Usuwamy gałęzie poziome i pionowe, gdyż łatwo mogą się złamać pod ciężarem owoców. Rozpocznij przycinanie brzoskwini w kształcie litery „V”. Usuwamy także wszystkie krzyżujące się gałęzie, które ograniczają dopływ światła oraz gałęzie wyrastające ku górze (ze względu na trudność zbioru).

Zdjęcie: Pexels

Ogrodnictwo to moje wieloletnie hobby. Próbuję nowych rzeczy i cieszę się, że mogę się nimi z Tobą podzielić!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *