Na smak i zapach ziół wpływa podłoże. Podpowiemy Ci, jak przygotować ten najbardziej odpowiedni

Planujesz uprawę ziół i zastanawiasz się jakie podłoże wybrać? Masz kilka opcji. Można kupić podłoże przeznaczone specjalnie do ziół lub samemu wymieszać je w domu.

Większość ziół pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie gleba jest zazwyczaj uboga. Nie mają więc żadnych szczególnie dużych wymagań. Niemniej jednak możesz potraktować zioła jako odrobinę „luksusu”, a one bardzo Ci się odwdzięczą.

Najłatwiejsza opcja: gotowe podłoże

Jeśli chcesz pójść tą drogą, możesz kupić gotowe podłoże, które jest specjalnie przeznaczone do ziół. Można go kupić nie tylko w sklepie ogrodniczym, ale także na każdym rynku hobbystycznym. Mimo wszystko warto zadbać o to, aby w podłożu znajdowały się wyłącznie nawozy organiczne.

Wymieszaj własne podłoże

Możesz także przygotować własne podłoże dla swoich ziół. Każdy ogrodnik ma swój sprawdzony przepis, zwykle różniący się między sobą proporcjami różnych rodzajów gleby. Zaletą podłoża samomieszającego jest to, że dokładnie wiesz, co do niego dodajesz.

Dowiedz się, jak uprawiać zioła. Praktyczne wskazówki znajdziesz w filmie:

Źródło: YouTube

Kompost, piasek i ziemia

Podłoże to zawiera jedynie 3 powszechnie dostępne składniki. Ziemię można kupić lub zabrać z ogrodu. Składniki dodać w proporcji ok. 1:1:1 i dokładnie wymieszać. Nadaje się do wszystkich rodzajów ziół.

Torf, piasek krzemionkowy i nawozy organiczne

W przypadku ziół preferujących bardziej kwaśną glebę (wrzos, borówka czarna, żurawina i wszystkie zioła rosnące w lesie) wybierz torf, piasek krzemionkowy i nawóz organiczny. Zmieszaj wszystkie trzy składniki w proporcjach od 1:1:1 do 2:2:1.

Sadzisz bezpośrednio w kwietniku? Przygotuj także glebę

Domowe podłoże zwykle przygotowują osoby, które zamierzają uprawiać zioła w doniczce. Można go jednak używać także do uprawy ziół na zewnątrz w ogrodzie.

Jeśli jednak posadzisz zioła bezpośrednio w glebie znajdującej się w kwietniku, powinieneś odpowiednio wcześnie przygotować glebę. Idealnie sprawdzi się, jeśli glebę pod zioła przygotujesz już jesienią, natomiast jeśli nie masz czasu, bez problemu możesz to zrobić wczesną wiosną.

Najpierw dokładnie oczyść przygotowane grządki ze wszystkich uporczywych chwastów. Następnie wykop ziemię i dodaj dobrze rozprowadzony materiał organiczny, taki jak kompost, do wykopanej gleby. Można go zastąpić podłożem do uprawy grzybów.

Ale zdecydowanie nie używaj nawozów mineralnych ani obornika, zioła nie byłyby zbyt aromatyczne. Wręcz przeciwnie, zwróć uwagę na prawidłową kwasowość gleby, powinna ona być lekko kwaśna. Jeśli pH gleby jest poniżej 6,5, podczas kopania dodaj do niej trochę wapienia. O tym jak uprawiać zioła zimą pisaliśmy tutaj.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *