Najpopularniejszą dynią jadalną w naszym kraju jest najprawdopodobniej dynia Hokkaido. Jest pięknie wybarwiona, ma przyjemnie słodki, lekko orzechowy smak, jest odpowiedniej wielkości i nie wymaga obierania przed spożyciem. Ponadto ma działanie lecznicze, regenerujące i upiększające. Jak zatem dynia Hokkaido może wpłynąć na nasze zdrowie?
Dynia Hokkaido, znana na świecie również jako Uchiki Kuri, należy do rodziny dyni, choć waży zaledwie do 2 kg, podczas gdy jej siostry potrafią urosnąć nawet do kilkudziesięciu kilogramów. Jest popularna wśród ogrodników ze względu na łatwość uprawy, a także zwolenników zdrowego odżywiania, ponieważ jej słodki, ciemnopomarańczowy miąższ i nasiona (oraz olej z nich) korzystnie wpływają na zdrowie.
CZYTAĆ:
Co zawiera dynia hokkaido?
Dynia zawiera m.in. witaminy B, C, E, K, kwas foliowy, minerały: żelazo, magnez, sód, cynk, potas, sód. Dynia Hokkaido swój jasnopomarańczowy kolor zawdzięcza beta-karotenowi, który w organizmie przekształca się w witaminę A, przeciwutleniacz zapobiegający uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. W porównaniu do innych rodzajów jesiennych warzyw ma go znacznie więcej. Zawiera także kwas nukleinowy, który działa odmładzająco i spowalnia procesy starzenia.
Wpływ dyni na zdrowie
-
naturalnie wzmacnia układ odpornościowy
-
pomaga w profilaktyce nowotworów
-
chroni zdrowie oczu
-
pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca
-
korzystnie wpływa na rozkład tłuszczów
-
pomaga obniżyć ciśnienie krwi
-
wspomaga prawidłową pracę trzustki i pomaga przy problemach z trawieniem
-
ma działanie moczopędne
-
odtruwa organizm
-
ogólnie regeneruje
-
pomaga na reumatyzm i dnę moczanową
-
walczy ze starzeniem się
-
łagodzi
Dynia wzmacnia odporność
Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy chroni organizm przed wirusami, prątkami i bakteriami. Dynia Hokkaido chroni nawet przed niektórymi chorobami nowotworowymi,
-
Długotrwałe i regularne spożywanie gotowanej, duszonej lub pieczonej pulpy dyniowej doskonale wspomaga mechanizmy obronne organizmu, np. w pierwszych chłodnych dniach przed wybuchem epidemii grypy.
Dynia Hokkaido chroni oczy
Regularne spożywanie dyni Hokkaido chroni zdrowie oczu, zwłaszcza przed zaćmą. Oprócz wysokiej zawartości witaminy A jest także jednym z najlepszych źródeł luteiny i zeaksantyny, substancji zmniejszających ryzyko związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy.
MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:
Dynia przed zawałem serca i udarem mózgu
Dynie zawierają mnóstwo cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wpływają na poziom złego cholesterolu – a co za tym idzie również ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Dynia hokkaido należy do pokarmów o najniższej zawartości tłuszczu (około 0,3 g na 100 g) i sodu, czyli substancji zagrażających prawidłowemu funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego.
Wspomaga odchudzanie i detoks
Dynia zawiera aż 90% wody i wysoki procent błonnika, łatwo nasyca i tłumi głód. W 100 gramach surowej miąższu znajduje się tylko 30 kalorii, więc może być dobrym pomocnikiem w odchudzaniu. Dynia zawiera również enzym lipolityczny, który pomaga organizmowi rozkładać tłuszcze. Tylko uważaj na słodkie przetwory z dyni, takie jak dżemy, ciasta, kompoty czy dyniowe latte! Dynia działa jako słaby środek moczopędny, pomagając usunąć szkodliwe toksyny z organizmu, a także wydalić nadmiar wody, dlatego doskonale nadaje się do detoksykacji.
-
Jesienny peeling oczyszczający z dyni: przez dwa do trzech dni jemy wyłącznie duszony miąższ dyni i pijemy w ciągu dnia 1,5 do 2 litrów czystej wody, po trzech dniach powtórzmy jeszcze raz
Hokkaido zapobiega starzeniu się skóry
Miąższ dyni świetnie sprawdza się także w pielęgnacji skóry, gdyż nawilża, odżywia i regeneruje, zapobiegając w ten sposób przedwczesnemu starzeniu się.
-
Maska dyniowa: Wymieszaj 1 łyżkę drobno startej dyni, 1 łyżkę tłustego twarogu, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę soku z cytryny. Na oczyszczoną skórę twarzy i dekoltu nałóż maskę dyniową i pozostaw na 20-30 minut. Po tym czasie zmyć letnią wodą.
Nasiona dyni
Pestki dyni zawierają dużą ilość cynku, który jest stosunkowo rzadki w innych produktach spożywczych w naszym kraju i jest zalecany przy prawie wszystkich chorobach. Cynk działa między innymi przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie się ran. Do lepszego wchłaniania cynku do organizmu potrzebna jest także witamina A, która zawiera rokitnik w jego naturalnej postaci. Pestki dyni są również pełne magnezu, który jest doskonałym pokarmem dla mózgu i doskonałym lekiem przeciwdepresyjnym. Oprócz cynku i magnezu zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, fosfor, wapń, lecytynę i witaminy z grupy B. Pestki dyni pomagają przy stanach zapalnych pęcherza i nerek, u mężczyzn z problemami z przerostem prostaty oraz u kobiet w okresie menopauzy.
-
Profilaktycznie stosujemy około łyżki nasion dostosowanych do smaku, są skuteczne zarówno świeże, jak i prażone, 2-3 razy w tygodniu. W celach leczniczych zjadamy garść nasion dziennie i powinniśmy poczuć się lepiej w ciągu dwóch tygodni.
Olej dyniowy
Olej tłoczony na zimno z pestek dyni dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, pozytywnie wpływa na trawienie oraz wspomaga pracę serca i nerek. Olej dyniowy zapobiega zawałowi serca i stwardnieniu naczyń krwionośnych, pomaga w leczeniu chorób skóry, zalecany jest przy łuszczycy, trądziku i egzemie. Okład z olejku dyniowego pomaga zniszczonym włosom.