Kiełkowanie ziemniaków jest niepożądane, jeśli przechowujesz ziemniaki do spożycia. Zdecydowanie nie powinniśmy spożywać samych kiełków, odłamujemy je i wyrzucamy. Same kiełki ziemniaków nie są niebezpieczne. Wystarczy, że wytniemy miejsce, w którym znajdował się klucz. Unikajmy także zielonych plam na ziemniakach, które również mogą być toksyczne – zwłaszcza dla osób takich jak osoby starsze czy małe dzieci. Wyrzucanie zielonych części ziemniaków nie musi być dla nas bolesne – te części mają gorzki smak.
Jak zapobiec kiełkowaniu ziemniaków?
Jeśli nie chcesz, aby ziemniaki wyrosły, musisz je przechowywać w odpowiedni sposób. Idealna temperatura to 7-10°C (powinniśmy je zużyć w ciągu 4 miesięcy). Można je także przechowywać w niższych temperaturach (powyżej 3,4°C) bez wpływu na ich smak i konsystencję. W temperaturze poniżej 4,5°C ziemniaki przetwarzać w ciągu 6–8 miesięcy. Niezależnie od tego, którą z tych temperatur masz, wskazane jest, aby temperatura się nie zmieniała, ale pozostawała stała. Zmiany temperatury mogą powodować kiełkowanie, ale także gnicie.
Jak zapobiegać gniciu?
Kiełkowanie ziemniaków nie jest jedyną przyczyną zepsucia się ziemniaków. Dużo gorsza jest zgnilizna. Aby tego uniknąć, po kopaniu należy pozostawić ziemniaki na powietrzu do wyschnięcia. Nie pierzemy ich przed przechowywaniem, gdyż wówczas wilgoć mogłaby zostać uwięziona w skórze. To jest źródło przyszłej zgnilizny. Ale jeśli jest zbyt sucho, ziemniaki mogą się skurczyć. Idealna wilgotność wynosi od 80 do 90 procent. Cyrkulacja powietrza jest ważna w zapobieganiu gniciu.
Zdjęcie: Pixabay
Jak zapewnić cyrkulację powietrza?
Cyrkulację powietrza możemy wspomóc przechowując ziemniaki w odpowiednich pojemnikach. Hermetyczne pojemniki, takie jak plastikowe torby lub zamknięte plastikowe pudełka, są całkowicie nieodpowiednie. Odpowiednie są kosze, pudełka papierowe, torby bawełniane, skrzynki z otworami itp. W ten sposób przechowujemy ziemniaki w ciemnym miejscu, ponieważ światło może powodować kiełkowanie. Ponadto ziemniaki mogą wytwarzać więcej solaniny dzięki światłu, co sprawia, że są zielone.
Jakie są wskazówki dotyczące kiełkowania ziemniaków?
Ziemniaki należy przechowywać z dala od cebuli i czosnku, gdyż mogłyby one przejąć ich aromat. Trzymamy je również z daleka od jabłek, bananów, gruszek i innych owoców, ponieważ w trakcie dojrzewania uwalniają etylen. Gaz ten powoduje szybsze dojrzewanie ziemniaków i prowadzi do szybszego kiełkowania. Wręcz przeciwnie, wygodnie jest przechowywać ziemniaki razem z niektórymi ziołami, takimi jak rozmaryn, szałwia czy lawenda. Zawierają oleje, które mogą pomóc zapobiec gniciu ziemniaków.
Czy olejki eteryczne są również skuteczne przeciwko kiełkowaniu ziemniaków?
Olejek miętowy może pomóc opóźnić kiełkowanie ziemniaków. Zanurz ręczniki papierowe w tym oleju i umieść je w pojemniku z ziemniakami. Powtarzaj tę czynność co dwa do trzech tygodni. Pojemnik nie powinien być metalowy ani plastikowy, ponieważ olejek eteryczny może go uszkodzić w wyniku swojego działania.
Zdjęcie: Darmowe obrazy