Czarny bez: Sięgnij po owoce czarnego bzu i zrób dżem z jabłkami

Przynajmniej do końca września mamy okazję zbierać i przetwarzać dojrzałe owoce czarnego bzu. Pachną i smakują bardzo specyficznie, a ponadto zawierają szereg substancji aktywnych, które wzmocnią nas np. w walce z grypą czy przeziębieniem. Spróbuj świetnej marmolady, która wzmocni Twoją odporność i nie pozwoli zwyciężyć zarazkom.

Jeśli na początku lata zbierałeś i przetwarzałeś kwiaty czarnego bzu, teraz jest idealna okazja, aby uzupełnić swoją spiżarnię własnymi przysmakami z właśnie dojrzewających owoców czarnego bzu. W niektórych miejscach nazywa się je czarnym bzem, w innych kozami lub kozami.

Bez jest naturopatą

Oprócz barwników, garbników i cukrów zawierają także szereg witamin, dlatego nie można się pomylić, sięgając po likier lub syrop z czarnego bzu w dni, kiedy wszyscy wokół zaczynają prychać i kaszleć. Czarny bez ma działanie moczopędne, dzięki czemu wspomaga pracę nerek, powoduje pocenie się i nieznacznie łagodzi bóle głowy.

Jagody muszą zostać poddane odpowiedniej obróbce cieplnej

Uważaj na spożywanie nieogrzewanych i niedojrzałych jagód, mają one silne działanie przeczyszczające. Starzy zielarze zalecali nawet miąższ z czarnego bzu jako naturalny środek przeczyszczający. Natomiast suszony czarny bez przepisywano na choroby biegunkowe. Czarnego bzu używano także jako barwnika, należy więc mieć to na uwadze przy zbiorze i dalszej obróbce, sprzątaniem kuchni ze zdeptanych jagód czy rozlanego soku z czarnego bzu mogą zajmować się wyłącznie osoby zahartowane, bez załamania nerwowego.

Z wiadra prosto do wanny

Znalezienie krzewów czarnego bzu nie jest sprawą rakietową, na pewno nie trzeba jechać daleko od miejsca zamieszkania, aby je znaleźć, ale w żadnym wypadku nie zbieraj jagód z krzaków, które rosną tuż przy drodze.

Do zbioru najlepiej zaopatrzyć się w czyste wiadro i nożyczki, dzięki którym można wygodnie usunąć całe winorośle bez odpadania dojrzałych jagód. Na dwa litry oczyszczonych kulek oddzielonych od łodyżek potrzeba około ¾ normalnego wiadra czarnego bzu. Jak najszybciej przystąp do dalszej obróbki, najpierw z każdego pnącza usuń zielone i suszone kulki, a resztę oderwij widelcem od łodyżek – zalecamy w tym celu użyć pojemnika z wyższą krawędzią, co zapobiegnie lataniu kulek w okolicę. Jeśli martwisz się o nieskazitelność swojej wypolerowanej kuchni, lepiej przenieść tę czynność do ogrodu, a może do wanny.

Dwa przepisy mojej babci

Przygotowane i umyte w ten sposób kulki z czarnego bzu doskonale nadają się do przygotowania kompotów, dżemów, wina czy syropów. Mamy dla Was dwa lata, które jak dotąd nas nie zawiodły – likier z czarnego bzu i marmolada z jabłkami. Uwierz mi, degustując je, bardzo szybko zapomnisz o nieco bardziej wymagających pracach przygotowawczych związanych z czyszczeniem i oddzielaniem jagód. Robiąc marmoladę, która swoim kolorem i smakiem przypomina jagody, możesz wykorzystać także opadłe jabłka, dla których nie znalazłeś innego zastosowania.

Zdrowy likier z czarnego bzu

Do likieru będziesz potrzebować:

  • 2 litry odsączonych i umytych kulek czarnego bzu

  • 1 litr wody

  • 1 kilogram cukru (najlepiej trzcinowego)

  • ½ litra rumu lub wódki

  • dobrą, mocną kawę

Gotuj czarne jagody z wodą przez 15 minut i ostudź. Następnie przecedź wodę z kulkami przez sitko, na którym rozłożyłeś ręcznik. Kulki, które pozostały na durszlaku, wyciśnij w ściereczce lub sokowirówce. Otrzymany w ten sposób sok wymieszaj z cukrem i gotuj przez kolejne 5 minut. Tuż przed zdjęciem z ognia dodać łyżkę kawy, ponownie zagotować, zdjąć z ognia i dodać alkohol. Poczekaj, aż likier całkowicie ostygnie, a następnie ostrożnie rozlej go do butelek.

Dżem z czarnego bzu z jabłkami

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 2 kilogramy obranych i startych jabłek bez rdzeni

  • 2 kilogramy soku z czarnego bzu

  • 1 kilogram cukru (najlepiej trzcinowy)

  • sok z jednej cytryny

Przygotuj jabłka i sok z czarnego bzu – użyj młynka do owoców lub ugotuj owoce czarnego bzu, a następnie przeciśnij je przez ściereczkę. Do dużego rondla włóż starte jabłka, sok z czarnego bzu i cukier i gotuj przez co najmniej 20 minut, aż zgęstnieje. Jeśli masz problem z galaretką, dodaj ½ torebki agaru. Na koniec dodać sok z cytryny, odstawić i przelać do przygotowanych szklanek. Odwróć je do góry nogami i pozwól im ostygnąć w tej pozycji. do naleśników lub placków. Jeśli nie przeszkadzają Ci pestki w konfiturach, możesz zmieszać 2 kilogramy dokładnie oczyszczonych kulek czarnego bzu bezpośrednio z jabłkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *