Ciekawa wskazówka dotycząca siewu ogórków: nasiona wykiełkują w ciągu kilku godzin, a rośliny będą bardziej odporne

Siew ogórków ma w naszym kraju dość głęboką tradycję, a na pewno warto zaopatrzyć się w świetny domowy ogórek czy wężogłowa. Jeśli siejesz ogórki w domu, zdecydowanie powinieneś wykazać się sprytem, ​​ponieważ możesz zastosować bardzo ciekawy trik, który pomoże Ci znacznie wzmocnić sadzonki. Oczywiście w przypadku tej końcówki ogórki również kiełkują niezwykle szybko. Będziesz potrzebować naprawdę niewiele i nic Cię to nie będzie kosztować.

Nadtlenek wodoru jako świetny środek pobudzający

Doskonałym wyborem do kiełkowania ogórków i późniejszego wspaniałego wzrostu jest 3% nadtlenek wodoru. Zawiera atomy tlenu. Jest doskonałym środkiem utleniającym i dezynfekującym. To właśnie nadtlenek wodoru może pomóc w zmiękczeniu skórki nasion, przyspieszając w ten sposób sam wzrost. Między innymi działa także dezynfekująco, co prowadzi do usunięcia wszelkich patogenów, w tym rozmaitych grzybów. Zwłaszcza w przypadku nasion niewiadomego pochodzenia może pojawić się ryzyko wprowadzenia jakiejś nieprzyjemnej choroby.

Sadzonki ogórków

Starsze sadzonki ogórków: Zdjęcie: Pixabay

Jak to zrobić? Nic skomplikowanego

Wystarczy wziąć pojemnik z płytkim dnem. Wysypujesz na nią nasiona i następnie zalewasz wspomnianym roztworem. Warstwa roztworu powinna mieć grubość około 5 mm. Następnie pozostawia się je w roztworze na około 30 minut, a nawet kilka godzin, aż wykiełkują. W przeciwnym razie należy się spodziewać, że zmiękczenie nastąpi jedynie w nasionach, które nie zostały jeszcze w żaden sposób zmodyfikowane chemicznie. Dlatego te domowe są szczególnie idealne.

Nasiona są w większości dobrej jakości

Najprawdopodobniej część nasion wypłynie na powierzchnię. Może to świadczyć o tym, że nie są dobrej jakości, ale nie musi. Warto poczekać te 30 minut, może opadną na dno. Jeśli tak się nie stanie, nie siej ich. Nie wykiełkuje i będziesz miał niepotrzebną dodatkową pracę.

Sadzonki ogórków: Pixabay zdjęcie poglądowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *